Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De pest

 Reeks:

 De kraaienkronieken

 Auteur:

 Clem Martini

 Aantal blz.

 224

 Illustrator:

 Nicole de Cock

 ISBN:

 90-257-4013-8

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Laurent Corneille

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 The Plague, part two of Feather And Bone

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 kraaien, zoektocht, vrienden, leiderschap

 Prijs: €

 14,00

 

 

De clan van de kraaien wordt getroffen door de pest, een ziekte waarbij vele vogels het leven laten. Kyp raakt Kym kwijt die werd meegenomen door onderzoekers. Hij komt er alleen voor te staan na een laffe aanval van een verbitterde tegenstander. Heel langzaam en met veel geduld begint hij dan aan de zoektocht naar Kym. Onderweg komt hij nog alleenstaande kraaien tegen die zich bij hem aansluiten. Ongewild wordt hij hun leider die de zoektocht leidt. Er loert echter overal gevaar en waar moeten ze gaan zoeken? Het wordt een tocht waarbij Kyp al zijn vaardigheden zal moeten aanspreken!

Dit verhaal is het tweede deel van ‘de kraaienkronieken’; een bijzonder krachtig en spannend vervolg op ‘De aanval’. Op schitterende wijze weet de auteur in de huid van de kraaien te kruipen. Bij de beschrijvingen hoe de vogels zich door de lucht bewegen, lijk je er zelf mee door te buitelen. Ook erg knap is de manier waarop hij de mensenwereld verwoordt, gezien doorheen kraaienogen. De beschrijving van de stad waar de groep uiteindelijk terecht komt, is heel herkenbaar en prachtig beschreven.
Daarnaast zijn de belevenissen van Kyp zeer levensecht en spannend. De kraaien die hij ontmoet zijn stuk voor stuk bijzondere vogels en hebben elk hun eigen kwaliteiten die ze in dienst van de groep gebruiken. Kyp is wel de leider maar acht zich niet belangrijker of machtiger dan één van de andere kraaien van zijn groep.
Daardoor wordt het verhaal naar een hoger niveau getild omdat de aandachtige lezer daarin een levensvisie kan terugvinden die echt wel de moeite waard is.
Op den duur vergeet je dat het kraaien zijn, zo menselijk worden deze figuren beschreven. Je zou zelf zo’n kraai willen zijn!
Wie het eerste deel niet heeft gelezen zal enige moeite hebben om in het verhaal te komen, omdat er toch heel wat verwijzingen naar dat eerste avontuur zijn. Dus is het best eerst het eerste avontuur mee te beleven, zodat je volop van dit pareltje kan genieten!
Absoluut een aanrader!

 

Pol Van Damme
januari 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 januari, 2007