Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Winkler Prins Kinderencyclopedie van de natuur

 Reeks:

 Kijk en Ontdek

 Auteur:

 Caroline Bingham, Ben Morgan

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-274-3214-7

 Uitgever:

 Het Spectrum

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: Peter Heukels

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 Nature Encyclopedia

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 natuur, leefomgevingen

 Prijs: €

 17,95

 

 

Deze natuurencyclopedie vormt een oogstrelend naslagwerk voor jonge en leergierige lezers. Bij de inleiding wordt duidelijk uitgelegd hoe je het boek moet gebruiken. Zo bevatten de meeste bladzijden een aantal vaste rubrieken die op een speciale manier vermeld staan. Er is een herkenningstest waarbij er een paar fragmenten uit foto’s worden getoond waarvan de hele foto ergens op de pagina’s over het betreffende gebied te vinden is. Een leuke afwisseling! Een andere aanduiding is die van ‘Word specialist’ met een verwijzing naar andere pagina’s om je in een bepaald onderwerp te verdiepen.
Eerst lees je wat er verstaan wordt onder de levende natuur: planten en dieren. Alle planten en dieren hebben hun eigen uiteenlopende leefomgeving. Sommige leven in de poolgebieden, andere in tropische regenwouden of woestijnen. Elke leefomgeving wordt uitvoerig beschreven en met mooie foto’s geïllustreerd. De verschillende gebieden worden (waar mogelijk) ook op de wereldkaart gesitueerd. Verder krijg je een beeld van welke planten en dieren er in een bepaald gebied groeien en leven, wat de typische kenmerken zijn van dat gebied zelf. Bovenaan in de linker- en rechterbovenhoek duidt een kleurband aan over welk natuurgebied de inhoud gaat.
Overal in het boek staan vragen onderaan de bladzijde en de antwoorden staan er ondersteboven naast. Ook een originele afwisseling binnen het geheel aan informatie.
Achteraan is er een uitgebreid register. Kortom, een mooi, leerrijk en interessant naslagwerk voor de jong geleerden en de nieuwsgierige aagjes!

 

Hilde Umans
december 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 december, 2006