Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De slavendanser

 Reeks:

 

 Auteur:

 Paula Fox

 Aantal blz.

 126

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 90-251-0998-5

 Uitgever:

 Holland

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: Marceline Bodaert

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 The Slavedancer

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 slavenschip, zeeleven, 19de eeuw

 Prijs: €

 11,90

 

 

Jessie wordt op een avond ontvoerd door enkele ruwe kerels. Hij wordt meegenomen naar een slavenschip dat klaar ligt om te vertrekken. Jessie moet mee omdat hij kan fluitspelen en daarmee zal hij de slaven laten dansen, opdat hun spieren niet zouden verslappen tijdens hun barre reis. Het leven aan boord is geen pretje, maar Jessie wordt nog het meest gekweld door de onmenselijke behandeling van de slaven. En zal hij ooit nog thuiskomen?

Dit boek werd in 1973 geschreven en werd toen bekroond met de Amerikaanse prijs voor het beste jeugdboek. In Nederland kreeg het een Zilveren Griffel. Toch kan je je als lezer niet van de indruk ontdoen dat het verhaal ‘zijn tijd’ gehad heeft. Dat begint al bij de manier waarop Jessie in de handen valt van de matrozen. Dit lijkt eerder een voorwendsel te zijn om het verhaal over de barre tocht te vertellen dan dat het een element uit het verhaal is. Hoe hard het leven aan boord ook wordt beschreven, alles blijft wat op een afstand; het ráákt de lezer niet echt. De personages zelf komen niet allemaal even goed tot hun recht. Er wordt veel over enkele personages verteld maar de ware reden van hun houding krijgt geen invulling. Ook voor Jessie zelf geldt dit. Alles gaat nogal snel en je kan je als lezer niet echt een goed beeld vormen van de omstandigheden waarin de tocht verloopt.
Als historisch verhaal schetst het wel een beeld van de onmenselijke behandeling en de minderwaardige manier waarop deze mensen werden gesmokkeld en verkocht als koopwaar.

 

Pol Van Damme
december 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 december, 2006