Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De kijkkast van Kobe

 Reeks:

 

 Auteur:

 Wim Chielens

 Aantal blz.

 94

 Illustrator:

 Marcel Rouffa, Flanders Fields Museum

 ISBN:

 90-448-0652-1

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Eerste Wereldoorlog

 Prijs: €

 24,95

 

 

Met het verdwijnen van de laatste oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog, dreigt ook de herinnering aan die periode te verdwijnen. Dit boek wil daar voor behoeden, waarbij er ook nadrukkelijk verwezen wordt naar het ‘In Flanders Fields Museum’.
De kijkkast van Kobe is geen echte kijkkast. Hij neemt heel gewone voorwerpen van nu die bij hem een herinnering oproepen aan verhalen die hij heeft gehoord en beelden die hij heeft gezien in het Museum.
Het is een erg mooie en zeer verzorgde uitgave geworden, die de jonge lezers een heel indringend beeld geeft over hoe het er aan toe ging in die ‘Grote Oorlog’. In 18 hoofdstukken komen een heel gamma aan onderwerpen aan bod. Elk onderwerp is gestoffeerd met vele foto’s en een heel duidelijke tekst. Daarnaast staan er een massa (brief)fragmenten in van soldaten die het allemaal hebben meegemaakt en over hun ervaring getuigen. Deze getuigenissen maken het geheel nog realistischer en laten een diepe indruk na. En, heel belangrijk, er wordt een verband gelegd met het heden door regelmatig een hedendaags verhaal aan het onderwerp te koppelen. Is die Grote Oorlog al lang geleden, alles gebeurt heden ten dage nog!
Het is geen boek om in één ruk uit te lezen. Eerder neem je het heel regelmatig weer op om een volgend stukje te lezen of een hoofdstuk te herlezen en het fotomateriaal te bekijken. Een bezoek – vooraf of nadien – aan het Museum te Ieper is dan ook ten zeerste aanbevolen! Boek en museum krijgen dan een nog grotere educatieve waarde.
Dit boek is beslist de moeite waard! Het kan best ook een plaats vinden in elke basisschoolbibliotheek.

 

Pol Van Damme
december 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 december, 2006