Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De veenheks

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bart Römer

 Aantal blz.

 255

 Illustrator:

 (omslag) Getty Images

 ISBN:

 90-443-1524-2

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 identiteit, liefde, Germanen

 Prijs: €

 13,50

 

 

Merlijn heeft het moeilijk met de scheiding van zijn ouders en neemt het zijn moeder kwalijk dat zij al maanden in India rondtrekt. Met de nieuwe vriendin van zijn vader kan hij het helemaal niet vinden en daardoor is hij zelf ook in de war en weet hij geen weg met zijn gevoelens voor Oda, een klasgenote. Na een onaangename ontmoeting met Yde, een veenlijk in een museum, en een aanvaring met zijn vader en Machteld heeft Merlijn zich niet meer in de hand en slaat zijn kamer kort en klein. Daarbij stoot hij hard zijn hoofd…

Eigenlijk is dit begin van het verhaal maar de aanleiding om Merlijn in een totaal andere wereld te doen terechtkomen. Tot zijn verbazing komt hij er Oda tegen. Langzaam komt Merlijn tot het besef dat hij zich opwindt en druk maakt om dingen die in deze vreemde wereld totaal onbelangrijk zijn en dat de mensen hier al hun energie en aandacht nodig hebben om te overleven in een vijandige omgeving. Doordat hij telkens de vergelijking maakt met hoe het er in zijn eigen wereld aan toe gaat, leert Merlijn ook zichzelf kennen en beseft hij hoe onredelijk hij zich heeft gedragen tegenover de anderen. De auteur wil zijn lezers iets duidelijk maken en heeft dit heel kundig verpakt in dit verhaal.
Het verhaal is goed opgebouwd, de spanning blijft behouden en houdt de lezer geboeid. De andere wereld waarin Merlijn terecht komt is beeldend beschreven en de gevoelens van Merlijn zijn zeker herkenbaar voor de beoogde doelgroep.
Een spannend verhaal over opgroeien dat zeker de moeite waard is!

 

Pol Van Damme
oktober 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 december, 2006