Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 100 procent Lena

 Reeks:

 

 Auteur:

 Stefan Boonen

 Aantal blz.

 127

 Illustrator:

 Greet Bosschaert

 ISBN:

 90-448-0636-X

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 6

 Thema’s:

 zelfmoord, familie, rouwen

 Prijs: €

 13,95

 

 

Op een doodgewone dinsdagochtend moet Bas plots naar de schooldirecteur komen. Verrast probeert hij te bedenken wat hij uitgestoken heeft maar het nieuws dat hij krijgt had hij nooit verwacht: zijn zus Lena heeft zelfmoord gepleegd. Verdwaasd rijdt hij met zijn vader naar huis, waar hij samen met zijn ouders wanhopig probeert uit te zoeken waarom ze dat gedaan kan hebben. Ze vinden nergens een afscheidsbrief en voelen zich verslagen en ellendig. Na de begrafenis gaat Bas weer naar school. Hij leert omgaan met zijn herinneringen, met bekenden die hem willen helpen, of die niet weten hoe ze moeten reageren, en met zijn ouders. Hij vindt steun bij de hond van de oude meneer Sim en kan steeds terecht bij zijn vriend Tristan. Toch voelt hij zich alleen, met zijn gedachten, zijn herinneringen en zijn verdriet. Maar hij moet en wil verder…

Dit is een erg aangrijpend en realistisch verhaal over de verwerking van een zelfmoord in je familie. Bas kon prima opschieten met zijn zus, ze hadden zelfs enkele geheimpjes samen. Toch pleegt ze zelfmoord en zadelt de hele familie op met een vreselijk schuldgevoel. Bas leeft met zijn herinneringen, er gaat geen dag voorbij of hij heeft ettelijke keren aan zijn zus gedacht. Hij ziet en voelt hoe iedereen hem wil helpen, maar moet er toch alleen door. Zijn ervaringen raken je diep, zijn gevoelens raken de kern van het leven. Zijn reactie op hulp is herkenbaar, toch voel je dat hij nood heeft aan die hulp, dat hij zich gesteund weet ook al maakt hij er niet onmiddellijk gebruik van. Samen met Bas doorloop je zijn verwerkingsproces en krijg je een duidelijk beeld van hoe het moet voelen om een geliefd iemand op die manier te verliezen. De vlotte stijl en toegankelijke verhaallijn versterken de inleving. Af en toe duik je met Bas in zijn herinneringen, tijdens een korte flash-back, maar die verstoren nergens de opbouw van het verhaal.
De auteur schreef dit boek op vraag van de Werkgroep Verder, Nabestaanden na zelfdoding. Zij proberen mensen te helpen en te begeleiden als ze te maken krijgen met zelfmoord. Op de laatste bladzijden van het boek vind je dan ook informatie over deze werkgroep en adressen voor hulp en zelfmoordpreventie in Vlaanderen en Nederland. In Vlaanderen sterven elke dag 3 mensen door zelfdoding, dat betekent dat heel wat mensen achterblijven zoals Bas en zijn familie. Dit boek probeert een hulp te zijn; ofwel herken je jezelf, ofwel vind je er troost in, of het biedt je de kans om er over te praten. Het is een indringend verhaal dat je ettelijke uren in zijn ban houdt en dan dagenlang niet meer loslaat. Een sterk staaltje van inlevingsvermogen. Een steun en bron van troost in moeilijke tijden.

 

Mik Ghys
november 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 december, 2006