Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Sterren en planeten

 Reeks:

 Gottmer Geleerd

 Auteur:

 Carole Stott

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-257-4107-X

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: Ester Ottens

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Stars & Planets

 AVI:

 

 Thema’s:

 planeten, sterren, ruimte, ruimteonderzoek

 Prijs: €

 12,95

 

 

De boeken uit deze reeks ogen zeer aantrekkelijk en zijn heel aangenaam om in te kijken. Vele knappe foto’s verduidelijken de teksten. En er is heel wat te lezen in deze boeken.
Het onderwerp werd logisch ingedeeld in drie of vier grote hoofdstukken, waarin een aantal aspecten van het onderwerp nader worden bekeken. Elk aspect begint met een korte inleiding in een grote letter; waarna er in een kleinere letter wordt ingezoomd op enkele elementen. In een nog ander lettertype staat uitleg bij de foto’s. Op het einde van elk hoofdstuk wordt de belangrijkste informatie nog eens kort herhaald. Dit is heel duidelijk en zo houdt de lezer een overzicht over de aangehaalde informatie. Bij dit overzicht staan ook nog enkele links naar sites, enkele beroepen die met het onderwerp te maken hebben en enkele adressen van musea of bezienswaardigheden waar over dit onderwerp meer kan gevonden worden. Ook enkele andere informatieve boeken worden vermeld.
Achteraan is een woordenlijst en register opgenomen.

Er bestaan talloze boeken over de ruimte en onze planeten. Dit onderwerp kon in deze reeks dus niet ontbreken. Veel nieuwe of spectaculaire informatie wordt er niet aangebracht en ook het fotomateriaal kent de lezer al uit andere publicaties. Toch is de informatie duidelijk en overzichtelijk gebracht. Vertrekkend vanuit het ontstaan van het heelal en de vorming van sterren en planeten, bekijkt men ons eigen zonnestelsel met zijn planeten en manen van naderbij. Ook kometen en asteroïden komen aan bod. Als laatste wordt het onderzoek naar de (verdere) ruimte en een mogelijke blik in een verre toekomst onder de aandacht gebracht.
Geen bijzonder deel uit deze reeks, maar het blijft altijd boeiend om over dit onderwerp informatie in te winnen.

 

Pol Van Damme
november 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 november, 2006