Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Piraten en smokkelaars

 Reeks:

 Gottmer Geleerd

 Auteur:

 Moira Butterfield

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-257-4060-X

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Christel Jansen

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Pirates & Smugglers

 AVI:

 

 Thema’s:

 piraten, smokkelaars

 Prijs: €

 12,95

 

 

De boeken uit deze reeks ogen zeer aantrekkelijk en zijn heel aangenaam om in te kijken. Vele knappe foto’s verduidelijken de teksten. En er is heel wat te lezen in deze boeken.
Het onderwerp werd logisch ingedeeld in drie of vier grote hoofdstukken, waarin een aantal aspecten van het onderwerp nader worden bekeken. Elk aspect begint met een korte inleiding in een grote letter; waarna er in een kleinere letter wordt ingezoomd op enkele elementen. In een nog ander lettertype staat uitleg bij de foto’s. Op het einde van elk hoofdstuk wordt de belangrijkste informatie nog eens kort herhaald. Dit is heel duidelijk en zo houdt de lezer een overzicht over de aangehaalde informatie. Bij dit overzicht staan ook nog enkele links naar sites, enkele beroepen die met het onderwerp te maken hebben en enkele adressen van musea of bezienswaardigheden waar over dit onderwerp meer kan gevonden worden. Ook verhalende of andere informatieve boeken worden vermeld.
Achteraan is een woordenlijst en register opgenomen.

Piraten spreken nog steeds tot de verbeelding van jong en oud. De combinatie met smokkelaars is iets minder vanzelfsprekend en het deel over smokkelaars hangt dan ook een beetje als een vijfde wiel aan de wagen achter de piraten aan te hinken. Beiden omzeilen de wet, elk op hun manier, maar daarbuiten hebben ze weinig met elkaar te maken. Het derde hoofdstuk is helemaal gewijd aan moderne smokkelaars (van planten, dieren, mensen…) en moderne piraten. Ook de jacht op misdadigers en de jacht op wrakken komt aan bod.
Dit deel is iets minder geslaagd dan de andere delen uit deze reeks omdat de gebrachte informatie wel met elkaar te maken heeft maar te weinig samenhang vertoont.

 

Pol Van Damme
november 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 november, 2006