Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het gouden oog

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hans Hagen

 Aantal blz.

 153

 Illustrator:

 Roelof van der Schans

 ISBN:

 90-00-02805-1

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 1992 (4e druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 historische roman, avontuur

 Prijs: €

 15,75

 

 

Het boek speelt zich ongeveer 4400 jaar geleden af in een gebied dat nu deel uitmaakt van Irak. Om dit boek te kunnen schrijven reisde de schrijver door het Midden-Oosten. Hij gebruikt het spijkerschrift, het schrift uit die tijd, om de delen te benoemen en de hoofdstukken te nummeren. Daarmee creëert hij meteen de juiste sfeer. Achteraan in het boek is een verklaring opgenomen van de tekens en de namen die hij gebruikt.
Het verhaal begint erg spannend. Yarim wordt gewekt door het gehuil van wolven. Hij gaat naar buiten om de schapen te controleren. Hij klimt in een boom en ontwaart een leeuw die hij doodt met zijn speer. Hij houdt er een kreupele arm maar ook een bijzondere halsketting aan over. Yarim kan zich niet meer erg nuttig maken met zijn kreupele arm en wordt door de tweede vrouw van zijn vader al gauw beschuldigd van onheil uit te lokken over de familie. Haar dochtertje is ziek en noch de medicijnman, noch de priester kunnen het kind helpen. Ondanks de vele offers sterft het kind. Niet veel later wordt Yarim als slaaf aan koningin Ku Bau verkocht, omdat zijn vader de pacht niet kan betalen. Voor Yarim gaat een nieuwe wereld open… Hij leert vechten tegen zijn eigen angsten.

Dit boek werpt een helder licht op het dagelijkse leven in het Midden-Oosten, het gebied rond de Perzische Golf, zo’n 4400 jaar geleden. De kennis en wetenschap van de mensen toen, hun manier van reizen, wonen, eten en slapen werd haarfijn verwerkt in dit avontuurlijke verhaal waarmee de schrijver in 1992 een Zilveren Griffel won. Het is erg boeiend verteld en zeker interessant voor wie graag historische verhalen leest.

 

Inge Umans
oktober 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 november, 2006