Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Slaaf kindje slaaf

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dolf Verroen

 Aantal blz.

 95

 Illustrator:

 Veronica Nahmias

 ISBN:

 9059323068

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 6

 Thema’s:

 slavernij

 Prijs: €

 12,50

 

 

Maria woont in een mooi huis op een plantage waar negerslaven het werk doen. Op haar twaalfde verjaardag krijgt Maria van haar vader een kleine slaaf. Voor Maria moet hij alles doen. Toch is Maria vaak niet tevreden. Zij droomt van de knappe Lukas, maar die is onbereikbaar. Maria leeft van dag tot dag. Als zij een andere slavin krijgt blijkt daar iets vreemds mee aan de hand.

Dit is een erg bijzonder verhaal. Het is in heel eenvoudige, korte zinnen geschreven en er staan heel veel illustraties bij de tekst. De zinnen staan ook nog eens heel ruim op het blad en elke zin krijgt een nieuwe regel. Het lijkt dan ook niet op een verhaal voor deze leesgroep en toch is niets minder waar! De lezer moet namelijk heel goed tussen de regels lezen (er is heel veel plaats!) De illustraties zijn heel sober maar vullen de sfeer van het verhaal perfect aan!
Het is de auteur gelukt om met heel weinig woorden en een heel eenvoudige taal een erg sterk verhaal te schrijven dat de jonge lezer verbluft en sprakeloos achterlaat. De verwaande, misprijzende manier waarop de plantagehouders over hun slaven spreken – voor hen zijn het gebruiksvoorwerpen die je koopt en verkoopt naar believen – is voor een lezer uit de 21ste eeuw onvoorstelbaar. De hele houding van Maria tegenover de slaven wordt haar door haar familie ingelepeld alsof het de natuurlijkste zaak van de wereld is. Haar wereld gaat ook niet verder dan de plantage en haar blik op de wereld is daarom ook erg eng.
Een knap opgebouwd en geformuleerd verhaal dat een scherp beeld schetst van het koloniale leven op een plantage. Een aanrader!

 

Pol Van Damme
oktober 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 oktober, 2006