Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Frank en Stijn lossen het op

 Reeks:

 Zoeklicht dyslexie

 Auteur:

 Annemarie Bon

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 Els Vermeltfoort

 ISBN:

 90-276-6344-0

 Uitgever:

 Zwijsen

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 3

 Thema’s:

 spionage, school, vriendschap

 Prijs: €

 12,50

 

 

Frank en Stijn moeten op school een werkstuk maken over het beroep dat ze later willen uitoefenen. Ze kiezen voor spion en proberen zich als spionnen te gedragen om zo materiaal te vinden voor hun werkstuk. Wanneer de loopkar van oma gestolen is in het bejaardentehuis, gaan Frank en Stijn onmiddellijk op onderzoek. Ze ontdekken al snel de dader en vol optimisme zoeken ze een nieuwe zaak. Twee keer vergissen ze zich, blijkt hun raadsel een logische verklaring te hebben, maar dan kunnen ze toch de dader ontmaskeren die de zus van Stijn gepest heeft. Ze zijn op de goeie weg volgens de agent die hen nog meer uitleg geeft. Voor hun werkstuk krijgen ze zeker een tien!

Twee vrienden die samen spion spelen en dan nog iets kunnen oplossen, dat biedt voldoende stof voor een leuk avontuur. Dat de jongens zich ook een keer vergissen, maakt het geheel leuker.
Dit boek past in de reeks ‘zoeklicht dyslexie’. Het is voorzien van een speciaal voor dyslectici ontwikkeld lettertype waarbij de probleemletters een andere vorm krijgen zodat ze minder verwisseld worden. Het lezen van het boek begint met het luisteren naar het eerste hoofdstuk op de bijhorende luister-cd. Zo krijgt de lezer zin om zelf verder te lezen. Speciale flappen aan het begin en het einde van het boek beelden de hoofdpersonages en enkele woorden die problemen kunnen opleveren af. De hoofdstukken worden kort gehouden en het taalgebruik blijft eenvoudig. Er wordt zelfs licht getint papier gebruikt om het contrast tussen de letters en het papier te verminderen. Door die aanpassingen krijgt de lezer het gevoel dat lezen best leuk kan zijn, en gaat hij meer interesse tonen voor het verhaal. Het is eenvoudig, rechtlijnig en in een duidelijke taal. De talrijke kleurenillustraties ondersteunen het verhaal.

 

Mik Ghys
oktober 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:13 oktober, 2006