Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het raadsel van de kristallen schedel

 Reeks:

 Griezel

 Auteur:

 Patrick Lagrou

 Aantal blz.

 188

 Illustrator:

 Peter de Cock

 ISBN:

 90-448-0432-4

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 Ierland,  oude schatten, avontuur

 Prijs: €

 15,95

 

 

Sally is van Ierse afkomst. Haar moeder heeft zich in haar jonge jaren al snel afgekeerd van het keurslijf waarin ze was opgegroeid. Toch heeft het haar niet de vrijheid gebracht die ze had verhoopt. Aan het sterfbed van haar grootmoeder vangt Sally flarden van een goed bewaard familiegeheim op. Kort daarop vertrekt ze samen met haar moeder naar Ierland om de erfenis te regelen. Haar moeder heeft de pest in en wil alles zo snel mogelijk regelen. Maar het lot en het weer beschikken anders. Tot vreugde van Sally en ergernis van haar moeder. Alleen weet Sally niet wat haar te wachten staat.

Het verhaal draait rond een geheimzinnige kristallen schedel die al vele honderden jaren oud is en wiens eigenschappen eerder als legende gekend zijn. Uiteindelijk zullen Sally en Sean – een jongen die ze in Ierland heeft leren kennen én waar ze een oogje op heeft – samen met Seans vader het mysterie oplossen. Niet voordat er uiteraard vreemde en angstwekkende gebeurtenissen hebben plaats gevonden, en met gevaar om zelf ten onder te gaan.
Toch kan dit verhaal niet overtuigen. Een aantal elementen evolueren veel te snel of worden niet verder uitgewerkt. Zo verandert de houding van Sally’s moeder die erg tegen haar zin naar Ierland trok, op slag na één blik van de muzikant in de pub, Seans vader; liefde op het eerste gezicht. En na één dag zijn Sally en Sean zo vertrouwd met elkaar, alsof ze elkaar al jaren door en door kennen. Maar ondanks dat Sally hem knap vindt, komt er verder geen romantiek aan te pas. Daarnaast vraagt het vertellen van de ‘legende’ rond de kristallen schedel veel tijd, wat de voortgang van het verhaal tegenhoudt.
’n Stormachtig Iers eiland, een kwaadaardige kristallen schedel, een vlaag mist en een aantal oude geesten zijn niet altijd voldoende om een spannend griezelverhaal te verkrijgen. Ondanks dat het verhaal in een reeks ‘Griezel’ opgenomen is, valt er maar weinig te griezelen voor een griezelfanaat. Daarvoor is het allemaal erg braaf en netjes.
Misschien goed voor beginnende griezelverhaallezers maar voor de fans van het genre te licht bevonden. Jammer. Enkele storende spellingsfouten die over het hoofd werden gezien, maken het er dan niet beter op.

 

Pol Van Damme
september 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 september, 2006