Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De waterduivel van Brugge

 Reeks:

 Griezel

 Auteur:

 Patrick Lagrou

 Aantal blz.

 189

 Illustrator:

 Peter de Cock

 ISBN:

 90-448-0433-2

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 Brugge, duivel, alchemie, avontuur

 Prijs: €

 15,95

 

 

Op een nacht verdwijnt een toerist in de Brugse reien. Jonas en Tobias, voor wie de grote vakantie net begint, komen als eersten achter de ware aard van deze vijand maar wie zou hen geloven. De politie heeft meer de handen vol aan de onverklaarbare verdwijningen en een lastercampagne in de media tegen het toerisme in de stad. Die toeristen zijn ook een doorn in het oog van de vader van Jonas en Tobias, die zelf ook dreigt weggekocht te worden om plaats te ruimen voor een toeristische horeca- of winkelzaak. Ondertussen slaat de waterduivel al maar driester toe, zal hij nog kunnen gestopt worden?

Dat Patrick Lagrou knappe verhalen kan schrijven staat buiten kijf. Maar sommige verhalen lijken vlug en minder doordacht geschreven; waarbij verschillende gegevens even snel in elkaar worden gepuzzeld, gehusseld en tot een verhaal worden samengevoegd dat toch niet het niveau haalt dat je als lezer gewend bent van deze auteur. ‘De waterduivel van Brugge’ is zulk verhaal. Het hangt met zoveel toevalligheden en samenloop van gebeurtenissen aan elkaar dat de geloofwaardigheid er heel sterk onder lijdt. Ook de karaktertekening van de volwassen personages lijkt eerder karikaturaal. En uiteraard zijn het alleen de jongeren die hun gezond verstand gebruiken en het meeste gevaar lopen, maar die uiteindelijk zullen zegevieren.
Ondanks dat het verhaal in een reeks ‘Griezel’ opgenomen is, valt er maar weinig te griezelen voor een griezelfanaat. Daarvoor is het allemaal erg braaf en netjes.
Misschien goed voor beginnende griezelverhaallezers maar voor de fans van het genre te licht bevonden. Jammer.

 

Pol Van Damme
september 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 september, 2006