Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Sporen in het zand

 Reeks:

 

 Auteur:

 John Vandekerckhove

 Aantal blz.

 102

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5908-193-5

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Toeareg, woestijn, zoektocht, illegalen

 Prijs: €

 15,95

 

 

Boukry trekt van Niger naar Brussel, op zoek naar Maria, een verpleegster die in de woestijn een polikliniek had opgestart. Maria had Boukry opgevangen nadat zijn familie voor zijn ogen door soldaten werd vermoord. Als Maria wordt opgepakt en uitgewezen, vlucht Boukry de woestijn in. Het wordt een gevaarlijke tocht door de Sahara; langs grensposten met douaniers die het niet ophebben met mensen zonder geldige papieren. Als Boukry bij een boer werkt vindt, wordt zijn tocht voor een tijd onderbroken, al is niet iedereen het eens met zijn komst. Maar het beeld van Maria blijft knagen. Zal hij haar ooit terugvinden?

Twee verhaallijnen lopen parallel en komen naar het einde toe samen; maken de cirkel rond. De ene verhaalt Boukry’s gebeurtenissen na zijn vlucht; de andere vertelt het verhaal van zijn leven als Toeareg. De overstap van de ene naar de andere verhaallijn verloopt heel knap, telkens met een vergelijkbaar element. De verhaallijn over zijn Toearegleven wordt nog verduidelijkt door een ander lettertype en een versierde bladrand.
Zijn vlucht en zoektocht naar Maria wordt heel realistisch beschreven.
Het verhaal wordt verteld door Boukry zelf, in de ik-vorm, zodat de lezer perfect weet wat er in hem omgaat. Als lezer leer je Boukry dan ook kennen als een zachtaardige, behulpzame jonge kerel die niemand een strobreed in de weg legt. Nochtans zou hij ook anders kunnen reageren, gezien de gebeurtenissen die hem in zijn jonge leven overkomen. Daar zal dan zijn achtergrond als Toeareg voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor zijn. Die verhaallijn heeft nogal veel informatieve elementen over het leven van deze woestijnzwervers en dat werkt toch remmend op het verhaal. Natuurlijk krijgt de lezer daardoor een beter inzicht in de leefwijze van deze mensen en de onrechtmatige behandeling die ze krijgen in de landen waardoor ze zwerven. Levend op het ritme van de woestijn en hun dieren worden ze om onduidelijke redenen als misdadigers opgejaagd, ingerekend of vermoord. Onverdraagzaamheid is niet iets dat alleen in onze Westerse wereld heerst. Over onverdraagzaamheid kan Boukry meespreken, want waar hij ook komt, bijna overal wordt hij wantrouwig of racistisch behandeld. De hond die hem vergezelt, ook een zwerver, wordt zijn allerbeste vriend en toeverlaat. Gelukkig zijn er toch ook nog mensen met het hart op de juiste plaats en die sluit Boukry dan ook onvoorwaardelijk in zijn hart.
Een boeiend verhaal met een originele invalshoek in een gemakkelijk leesbare taal en een beheerste stijl geschreven.

 

Pol Van Damme
september 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2006