Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het geheim van villa Argo

 Reeks:

 Ulysses Moore

 Auteur:

 Pierdomenico Baccalario

 Aantal blz.

 221

 Illustrator:

 Iacopo Bruno

 ISBN:

 90-5461-404-8

 Uitgever:

 Baeckens Books

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Italiaans: Yond Boeke en Patty Krone

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 La porta del Tempo

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, geheim, zoektocht

 Prijs: €

 14,95

 

 

Jason en Julia verhuizen naar een afgelegen villa aan de kust van Cornwall. Samen met hun nieuwe vriend Rick gaan ze op onderzoek in de enorme villa met mysterieuze kamers en deuren. Achter een kast vinden ze een vreemde deur met vier sloten. Samen zoeken ze naar een mogelijkheid om deze te openen. Dat is het begin van een spannende zoektocht waarin ze raadselachtige tips moeten ontcijferen. Zal de villa haar geheim prijsgeven?

Dit is pas het eerste deel van een reeks en het verhaal eindigt met een ‘wordt vervolgd’ zodat het verhaal eigenlijk onaf is. De kinderen worden wel vreemd geschetst want ze blijken uit een drukke stad te komen en verslingerd aan hun computer. Na een week zijn ze echter alles al vergeten, hebben ze zich aangepast aan het plaatselijke leven en bijten ze zich vast in de raadsels van de villa. Ze zetten een hele stap terug in de tijd, want het sjieke interieur van de villa is nog uit een vorig tijdperk. Eens de lezer zich mee in deze wereld weet in te leven, zal hij/zij het verhaal best kunnen smaken. De kinderen beleven een spannend avontuur, zijn heel creatief in het oplossen van de raadsels. Alleen blijken ze op cruciale momenten hun logisch verstand even te vergeten, zodat hun belevenissen iets ‘enger’ worden. Deze ‘ingrepen’ geven wel een deuk aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Ook de vreemde houding van de tuinman en een rare makelaarster komen niet helemaal overtuigend over. De ouders van de kinderen spelen helemaal geen rol, ze zijn net die dagen even weg.
Het boek is wel erg verzorgd uitgegeven, met intrigerende illustraties die de geheimzinnigheid nog vergroten. De tekst is in grote letter gezet met een ruime  bladspiegel, zodat het verhaal gemakkelijk leest en snel vordert.
De geheimzinnigheid rond de villa en het plotse einde prikkelen de nieuwsgierigheid naar het vervolg.

 

Pol Van Damme
september 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2006