Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Verblind

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mel Wallis de Vries

 Aantal blz.

 206

 Illustrator:

 (omslag) Getty Images

 ISBN:

 90-443-1601-X

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 thriller

 Prijs: €

 13,50

 

 

Roos treft op een ochtend haar vriendin Maaike vermoord aan in diens slaapkamer. Heel de vriendengroep rond Maaike en Roos is er het hart van in en diep bedroefd. Toch ondervindt Roos dat zij de anderen niet helemaal kent omdat zij als laatste bij het groepje kwam. Zij overdenkt hoe het gegroeid is en door nog enkele andere gebeurtenissen wordt de gruwelijke waarheid bekend.

Het verhaal start erg sterk maar gaandeweg wordt de plot een ingewikkeld kluwen. De gevoelens van de verschillende personages – hoe ze reageren op de dood van hun vriendin – worden uitgebreid  en levensecht beschreven. Als de waarheid aan het licht komt, lijken die gevoelens opeens heel erg ongeloofwaardig.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Roos en de lezer weet ook niet meer dan wat zij weet. Regelmatig zijn er zogenaamde ‘flashbacks’ en kom je als lezer te weten wat er voordien gebeurd is. Deze delen zijn cursief gedrukt.
De vriendengroep waar ze bij hoort, blijkt een gruwelijk geheim te bewaren; een geheim dat verschillende onder hen niet meer kunnen dragen en uiteindelijk de gebeurtenissen doet escaleren. Daar verliest het verhaal helemaal de pedalen en slaat op hol. Het doet de geloofwaardigheid helaas geen goed. Ook het slot komt onrealistisch over.
Het verhaal leest wel vlot en de lezer blijft geboeid. De personages komen ook herkenbaar over, al zorgt de scheiding van Roos’ ouders voor een teveel aan kommer en kwel in het verhaal.
Komt het eerste deel heel levensecht over, het tweede deel en de ontknoping laten de lezer met een onbevredigd gevoel achter.
’n Thriller om op een blauwe maandag te lezen of in één of andere wachtkamer de tijd te doden.

 

Pol Van Damme
augustus 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 september, 2006