Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Offer in de Andes

 Reeks:

 Avontuur

 Auteur:

 Patrick Lagrou

 Aantal blz.

 195

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-448-0319-0

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, Inca gebruiken, vulkaan, mensenoffer

 Prijs: €

 16,95

 

 

Tijdens een hittegolf op Long Island lijkt Marijn wel door iedereen verlaten: zijn duikvrienden, zijn vriendinnetje, zelfs zijn ouders vertrekken. Onverwacht krijgt Marijn de kans om mee te varen langs de Zuid-Amerikaanse kust en zo zijn duikvrienden, die in het Titicacameer aan het duiken zijn, te vervoegen. Waar Marijn geen weet van heeft, is dat er iemand het op hem gemunt heeft en dat hij zich nu bijna spontaan aanbiedt! Pas als het te laat is, doorziet hij de val. Hoe kan hij zich hier nog uit redden?

In dit verhaal over Marijn, het dolfijnenkind, komen dolfijnen nauwelijks aan bod. Ook het actieterrein verlegt zich naar het hoogste meer van de wereld, ver van de zee! De lezer krijgt deze keer een pak informatie over de leefwijze van de Inca’s en het leven in Zuid-Amerika, Peru in het bijzonder. Deze informatie zit helemaal in het verhaal verwerkt en werkt niet vertragend op de verhaallijn. En zoals de lezer het van Patrick Lagrou gewend is, raast de actie door het verhaal. Toch lijken een aantal gebeurtenissen erg ongeloofwaardig. Mobiele telefoons lijken ook nog niet tot in de wereld van Marijn te zijn doorgedrongen; tot het in het kraam van de auteur past. Daarnaast wordt een grote drugbaron plots erg ‘gelovig’: hij wil een eeuwenoude traditie gebruiken om een vulkaanuitbarsting te voorkomen! In de 21ste eeuw erg vreemd voor zo’n nuchter persoon. En al is het verhaal erg voorspelbaar, de auteur geeft het een erg ongewoon en verwarrend einde. De lezer blijft even verward en met evenveel vragen als Marijn achter. Het geeft een enigszins ongemakkelijk gevoel.
De corrector was blijkbaar in de ban van het verhaal want er bleven een aantal storende drukfouten in het verhaal achter, spijtig.
Maar fans van deze verhalen zullen zich hierdoor niet laten afschrikken en zeker smullen van dit wervelende ‘dolfijnenkind’-verhaal.

 

Pol Van Damme
augustus 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 september, 2006