Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Motje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sine van Mol

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Carianne Wijffels

 ISBN:

 90-5838-348-2

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 opgroeien, familie, dansen

 Prijs: €

 12,50

 

 

Motje woont in de stad, vlakbij de schouwburg. In de schouwburg is ze nog nooit binnen geweest! Ze kent het van verhalen van papamot! Wonderlijke verhalen over licht, muziek en spel. Motje droomt ervan! Ze houdt van dansen, in het schijnsel van de maan. Wanneer ze wegvliegt, ziet ze in de schouwburg ontzettend veel manen! Die nodigen haar uit om te dansen. Eerst vliegt ze tegen een onzichtbare wand, maar dan, als ze binnen komt, is het één en al verwondering...

Na "Emilio" gaan schrijfster en illustratrice weer met elkaar in zee! Dit resulteert in een verrassend prentenboek!
In de hoofdrol: een mottenfamilie! Een mysterieuze nachtvlinder die ondanks de vermenselijking, nog zeer "mot" blijft en dus herkenbaar in zijn gedragingen. Zo wordt het vliegen rond de lamp bijvoorbeeld, geromantiseerd als dansen rond heldere manen. De uitdrukking "ik zou wel eens een vlieg willen zijn" om ergens onzichtbaar mee te kunnen piepen, wordt hier letterlijk genomen. Het publiek en theatergebeuren wordt belicht vanuit de ogen van de mot die tijdens de voorstelling rondfladdert! Ondertussen krijg je het verhaal waarin het kind een stap verder van de ouders vandaan doet.
De illustraties zijn sterk, theatraal, lieflijk, kleurrijk en spreken tot de verbeelding. De typografie is net iets te chaotisch op sommige momenten. Het vloeit op die manier wel mooi samen met het beeld maar maakt de leesbaarheid moeilijker.
Een fijn boekje in een mooi kader!

 

Marijke Umans
juni 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 september, 2006