Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het geheim van te veel torens

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mark Tijsmans

 Aantal blz.

 360

 Illustrator:

 Herman Houbrechts

 ISBN:

 90-223-1955-5

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 humor, kasteel, geheim, spoken

 Prijs: €

 14,95

 

 

De tweeling Willem en Nell ter Toren worden op een stormachtige nacht uit het weeshuis waar ze al heel hun leven wonen, weggehaald door een vreemde butler. Die brengt hen naar een zeer bizar kasteel waar een oom en een tante wonen. Daar krijgen ze een oude voorspelling te horen over een schat. Samen met de huisknecht Fidelius, hun nieuwe schoolkameraadjes en enkele vreemde bewoners van het kasteel gaan ze op zoek. Maar de tijd dringt en om elke hoek loert gevaar.

Neem een ondernemende tweeling (jongen en meisje) die de kaas niet van hun brood laten eten, een gigantisch maar onmogelijk kasteel, een heel oud cryptisch geheim, een alom aanwezige huisknecht die zich vreemd gedraagt, een uitvinder oom met telkens mislukkende uitvindingen, een kibbelende tante met een bijtgraag snoepend mormel van een hond, enkele rondspokende voorvaders die ook in het kasteel verblijven en je hebt de ingrediënten van dit ‘maffe’ verhaal.
Om dit knotsgekke verhaal ten volle te kunnen smaken moet de lezer zich wel de juiste instelling aanmeten. Het verhaal heeft een hoog ‘Monty Python-gehalte’. De lezer mag dus niet gefocust zijn op spanning of actie maar dol zijn op die droge, aparte humor. Zonder die instelling wordt het een saai en langdradig verhaal.
Maar eenmaal mee in deze stemming zal de lezer zich kostelijk amuseren en genieten van een overvloed aan gekke gebeurtenissen.

Bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2008.

 

Pol Van Damme
augustus 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2009