Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Endymion Spring

 Reeks:

 

 Auteur:

 Matthew Skelton

 Aantal blz.

 341

 Illustrator:

 (omslag) Boy van Schelt

 ISBN:

 90-223-2009-X

 Uitgever:

 Manteau – De Harmonie

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: Wiebe Buddingh’

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Endymion Spring

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 boeken, drukkunst, magie, kennis, avontuur

 Prijs: €

 18,50

 

 

Blake is met zijn zus en moeder in Oxford. Zijn moeder doet opzoekwerk in de bibliotheek van de universiteit. Daar ontdekt Blake een erg vreemd boek; het lijkt of het boek hém gebeten heeft! “Endymion Spring” staat er op de voorkant. Het papier lijkt lichtgevend, is leeg, zonder woorden en het trilt. Als Blake kijkt, verschijnen er woorden die hij alleen kan lezen. Als hij later het boek terug wil opzoeken, blijkt het verdwenen. Anderen zijn ook op zoek naar dit uitzonderlijke boek. Dat is niet zonder gevaar voor Blake!

Het verhaal speelt zich afwisselend af in het Oxford van nu en het Duitsland van 1450, aan de vooravond van de uitvinding van de boekdrukkunst. De lezer wordt meegevoerd in een magische maar duistere wereld. Het geheim dat daar werd uitgevoerd, kent zijn beslag pas meer dan 500 jaar later, als Blake het boek ontdekt. Het verhaal handelt over kennis en macht; kennis staat in boeken en dus bevatten zij macht. “Endymion Spring” bevat alle kennis (en dus macht) en daar doen sommige mensen alles voor om deze in handen te krijgen. Ook de wereld van de (duistere) magie staat hier tegenover de nuchtere wereld van de wetenschap aan de universiteit van het statige Engelse Oxford. En het is net de onschuldige, bijna onwetende Blake die uitverkoren wordt om het boek te vinden. Zelfs zijn pientere zus zal uiteindelijk in Blake haar meerdere moeten erkennen.
Het verhaal is bijzonder goed opgebouwd, de spanning blijft constant aanwezig. De lezer krijgt door de afwisseling tussen heden en verleden telkens voldoende informatie om het verhaal te blijven volgen en weet zelfs meer over Endymion Spring dan Blake.
Daarnaast is er nog de persoonlijke situatie van Blake (zijn ouders maken een relatiecrisis door en de kinderen zijn daardoor erg onzeker) die naadloos verweven wordt in het geheel en er zelfs een belangrijk element in is.
De auteur weet de magie van een verhaal knap aan te wenden om de lezer een betoverend verhaal voor te schotelen.
Een sterke aanrader!

 

Pol Van Damme
augustus 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:31 augustus, 2006