Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De reisgenoten

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bert Kouwenberg

 Aantal blz.

 196

 Illustrator:

 (omslag) B2

 ISBN:

 90-5908-131-5

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 gezin, zoektocht, vertrouwen, Italië

 Prijs: €

 15,95

 

 

Giai woont met zijn broers en zussen in een herberg in de bergen. Het zijn niet zijn echte broers en zussen. Vader heeft Giai als baby gevonden, hangend in de kersenboom in de tuin. In de herberg komen reizigers die op weg zijn naar het Zuiden. Op een vroege lentedag komt er een vreemde reiziger aan. Hij zoekt een reisgenoot. Giai voelt dat hij met de man, Javidan, mee moet. Hij weet niet waarom. Javidan neemt Giai mee op een reis door Italië. Die is niet zonder gevaar, want de Wolvenruiters zitten hen op de hielen. Zij zoeken Javidan. Wat heeft die gedaan? Giai wil het raadsel oplossen, maar dat loopt niet van een leien dakje.

Dit verhaal neemt de lezer mee naar het Toscane ten tijde van de renaissance. Giai is een gevoelige jongen die steeds liedjes in zijn hoofd hoort en vreemde dromen heeft. Die hebben te maken met zijn afkomst. Hij gaat op zoek naar wie hij eigenlijk is. Door zijn reis verruimt hij zijn wereld en komt hij in steden als Firenze, San Gimignano en Siena. Hij leert ook dat mensen niet altijd zijn zoals ze zich voordoen. Gelukkig voor hem ontmoet hij de ondernemende Elsa die met beide voeten op de grond staat en haar mannetje weet te staan. Zij vormt een belangrijke steun voor de eenvoudige Giai. Javidan wil wel goed voor Giai zorgen, maar anderzijds houdt hij ook dingen achter, laat hij niet in zijn kaarten kijken en heeft een erg duistere kant. Giai komt er tegen in opstand.
Het verhaal schenkt erg veel aandacht aan deze onderlinge relatie tussen de personages. Daardoor is het een gevoelig en heel sfeervol verhaal geworden waarbij de actie eerder op de tweede plaats komt. Wat niet wil zeggen dat er weinig actie zou zijn, integendeel. Maar het gaat de auteur meer om de interactie tussen de personages: hun gevoelens, hun keuzes, hun twijfels, hun zoektocht. Die wordt op een fijne manier mooi verwoord.
Achteraan werd een stukje toegevoegd met informatie over de plaatsen die Giai bezoekt in de verschillende steden. Het boek is dan ook ideaal te lezen tijdens een verblijf in Toscane. Zo kan je lijfelijk op de plaatsen staan waar Giai langs komt of heen gaat. Boeiend.

 

Pol Van Damme
augustus 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:30 augustus, 2006