Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Beest

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ally Kennen

 Aantal blz.

 240

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-257-4131-2

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: Laurent Corneille

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Beast

 AVI:

 8

 Thema’s:

 pleeggezin, identiteit, beest

 Prijs: €

 9,90

 

 

Het leven van de 17-jarige Stephen is niet eenvoudig. Hij woont in een pleeggezin en de relaties met de verschillende gezinsleden zijn niet allemaal even positief. Af en toe werkt hij, maar dat houdt hij nooit lang vol. Hij heeft nu echter een heel groot probleem. Hij houdt in het geheim een enorm beest in leven in een oud, roestig reservoir. Het beest wordt te groot, te gevaarlijk. Stephen weet niet hoe hij ervan af moet. En het beest is trouwens niet zijn enige geheim…

Dit verhaal handelt over een heel apart onderwerp en de auteur gebruikt daarvoor een erg originele invalshoek. De lezer leert Stephen kennen als een jongen die al heel wat heeft meegemaakt. Daardoor is hij zijn vertrouwen in alles en iedereen kwijtgeraakt. Zelfs bij zichzelf vindt hij maar weinig positiefs. Hij wil al zijn problemen zelf oplossen en werkt zich hierdoor telkens weer in nesten. De vooroordelen die anderen tegenover hem hebben, werken ook in zijn nadeel. Wat zijn wantrouwen in de maatschappij alleen maar verergert.
De rode draad en het spanningselement in het verhaal is het beest dat hij in leven houdt, maar hem nu boven het hoofd groeit. Het beest is ook zijn enige binding met zijn vroegere leven; een leven waarmee hij ook nog niet in het reine is.
Het verhaal wordt vanuit het standpunt van Stephen verteld, in de ik-vorm. De lezer krijgt dus een heel goed beeld van deze jongen; wat hij doet en denkt, verwacht en vreest. En stukje voor stukje worden de puzzelstukjes van zijn leven in elkaar gepast. Het einde blijft open, maar is positief en hoopvol.
’Beest’ is een erg boeiend verhaal dat de lezer vanaf de eerste bladzijde in de ban houdt!

 

Pol Van Damme
augustus 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:30 augustus, 2006