Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Vluchtelingenkamp

 Reeks:

 Levensecht

 Auteur:

 David Dalton

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5483-670-9

 Uitgever:

 Biblion

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: Karin Beneken Kolmer

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Refugee camp

 AVI:

 

 Thema’s:

 actualiteit, vluchtelingen

 Prijs: €

 14,95

 

 

De reeks ‘Levensecht’ maakt actuele problemen toegankelijk door een ooggetuige verslag te laten uitbrengen over zijn eigen situatie. Dat levensverhaal wordt gecombineerd met feiten, historische overzichten en statistieken. Door dit ooggetuigenverslag komt heel de problematiek van de vluchtelingenkampen heel dichtbij, tegelijk blijft het ook maar één verhaal uit de duizenden.
Dit relaas gaat specifiek over het overleven van de oorlog in Soedan. Carbino vertelt eerst over het dagelijks leven in zijn dorp, wat de volwassenen en de kinderen deden en dat ze best tevreden waren. Toen de burgeroorlog uitbrak kwamen er soldaten tot in zijn dorp en werd er beslist om alle kinderen naar Ethiopië te sturen voor onderwijs. Maar de weg was lang en uiteindelijk kwamen ze in een vluchtelingenkamp terecht. Carbino moest zich aanpassen maar was erg ongelukkig. Hij verhuisde regelmatig naar andere kampen en wist niets over zijn familie. Pas na 14 jaar zag hij zijn ouders terug.

Carbino’s biografie lees je op de linkerbladzijden. Rechts vind je dan bijkomende informatie over de oorlog, de toestand in Soedan, kindsoldaten, landmijnen en de wreedheden van oorlog. Talrijke foto’s tonen het leed en de ellende van een burgeroorlog, maar ook het dagelijks leven in Afrika. Een verklarende woordenlijst en een register sluiten het boek af. Er wordt ook verwezen naar enkele websites waar je meer informatie kan vinden. De meest opvallende kader bevat tips over hoe je kunt helpen. Enkele eenvoudige ideeën doen je misschien de stap zetten om zelf iets te ondernemen om deze mensen daadwerkelijk te helpen.

 

Mik Ghys
juni 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 juli, 2006