Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Uil plus Leeuwerik

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ianka Fleerackers

 Aantal blz.

 28

 Illustrator:

 Sebastiaan Van Doninck

 ISBN:

 90-5838-361-X

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 uil, leeuwerik, vriendschap

 Prijs: €

 12,50

 

 

Uil en Leeuwerik willen graag vrienden zijn. Maar als ’s morgens Leeuwerik begint te zingen valt Uil in slaap en wanneer Uil ’s avonds wakker wordt en op avontuur wil vertrekken valt Leeuwerik in slaap. Toch slagen ze er één keer in om wakker te blijven voor elkaar. Die ene keer is genoeg om de vriendschap te doen ontluiken. De twee boezemvrienden besluiten elkaar briefjes te schrijven. Zo vertelt Leeuwerik over de prachtige liederen die hij zingt en Uil over de spannende schaduwen die hij ’s nachts ziet. Maar op een dag begint Leeuwerik te laat aan zijn briefje. Hij schrijft enkel ‘dag’. Uil weet niet hoe hij dit moet interpreteren: is het ‘dag’ van hallo of ‘dag’ van dag en tot nooit meer? Uil is er het hart van in. Wanneer Leeuwerik de volgende ochtend wakker wordt, dwarrelen alle briefjes die hij naar Uil geschreven heeft naar beneden…

Een prachtig en berensterk debuut van Ianka Fleerackers. Met zorgvuldig uitgekozen woorden schrijft ze een ontroerend verhaal over een onmogelijke vriendschap tussen Uil en Leeuwerik, een nacht- en een dagvogel. Het verhaal kent geen happy end, een gedurfde keuze. Net dit maakt dat het boek nog lang blijft nazinderen.
Het boek is in alle opzichten een lust voor het oog. Het is prachtig vormgegeven, de tekst staat in een heel mooi lettertype dat bovendien zodanig is geschikt dat het poëtische taalgebruik nog meer tot zijn recht komt bij het lezen. De illustraties van Sebastiaan Van Doninck zijn ook schitterend. Tekeningen in blauwige en gelige tinten die de avond- en ochtendsfeer onmiddellijk oproepen. Het lijken postkaarten of foto’s die in een oud, gelig album gekleefd werden. Zeer sterke beelden, zoals Uil die krampachtig zijn grote ogen openspert en de snavel van Leeuwerik dichtknijpt. Ook boven of onder de tekst staan kleine tekeningetjes die het geheel ‘af’ maken.
Een aanrader!

 

Inge Umans
juli 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 juli, 2006