Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Straatkinderen

 Reeks:

 Levensecht

 Auteur:

 Colin Hynson

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5483-672-5

 Uitgever:

 Biblion

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: Karin Beneken Kolmer

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Street child

 AVI:

 

 Thema’s:

 actualiteit, straatkinderen

 Prijs: €

 14,95

 

 

De reeks ‘Levensecht’ maakt actuele problemen toegankelijk door een ooggetuige verslag te laten uitbrengen over zijn eigen situatie. Dat levensverhaal wordt gecombineerd met feiten, historische overzichten en statistieken. Door dit ooggetuigenverslag komt heel de problematiek van de straatkinderen heel dichtbij, tegelijk blijft het ook maar één verhaal uit de duizenden.
Dit relaas gaat specifiek over het overleven op straat in Brazilië. Hamilton vertelt eerst over het dagelijks leven in Brazilië, hoe hij opgroeide en genoot van het bruisende leven in de stad. Tegelijk is dat bruisende leven ook de oorzaak van het feit dat hij met vrienden op straat rondhing en problemen kreeg. Over de politie is hij niet te spreken, die handelt alleen in opdracht van de rijken. Per tien politieagenten is er slechts een die te vertrouwen is. Maar Hamilton blijft optimistisch, hij hoopt tijdens carnaval het meisje van zijn leven te ontmoeten en een beter leven te krijgen.

Hamiltons verhaal lees je op de linkerbladzijden. Rechts vind je dan bijkomende informatie over jeugddetentiecentra, slapen op straat, drugsbendes en de favelas. Talrijke foto’s tonen straatkinderen en geweld, maar ook het dagelijkse leven in Brazilië. Een verklarende woordenlijst en een register sluiten het boek af. Er wordt ook verwezen naar enkele websites waar je meer informatie kan vinden. De meest opvallende kader bevat tips over hoe je kunt helpen. Enkele eenvoudige ideeën doen je misschien de stap zetten om zelf iets te ondernemen om deze mensen daadwerkelijk te helpen.

 

Mik Ghys
juni 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 juli, 2006