Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Hagedissie het bijzonderwonder

 Reeks:

 

 Auteur:

 Edward van de Vendel

 Aantal blz.

 46

 Illustrator:

 Sebastiaan Van Doninck

 ISBN:

 90-5838-346-6

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 macht, gezag, onderwerping, koning, dieren

 Prijs: €

 16,50

 

 

Als op een dag Koning Leeuw verdwijnt met zijn zeven leeuwinnen en zijn Baby Leeuw, zijn alle dieren in de war. Want wie moet er nu spreken of brullen als het nodig is?
Net op dat moment rent Hagedissie nietsvermoedend over de rivier.
Zo rennen over het water zonder te ‘bluppen’, dat vinden ze allemaal een ‘bijzonderwonder’. En zo denken ze een nieuwe koning gevonden te hebben.
Hagedissie zelf begrijpt er echter niets van, wat ook de andere dieren in verwarring brengt. Tot Baby Leeuw zijn langverwachte ‘geweldigbrul’ laat horen…

Dit bijzonder speels prentenboek leest als een sprookje en flitst tegelijkertijd voorbij als een wervelend avontuur waarin misverstanden en eigenzinnige drijfveren elkaar met de grootste humor afwisselen.
De opbouw van het verhaal verrast je geregeld en de aanwezige ironie doet je, zeker de volwassen lezer/kijker, voortdurend glimlachen.
Het algemeen gekende ‘want dieren zijn precies als mensen, …’ is zeker op dit boek van toepassing.
De zwierige nonchalance van de prenten straalt een kinderlijke naïviteit uit die eenvoudig lijkt. Maar telkens je ze terug bekijkt ontdek je nieuwe zaken. Ook de vele nevenlijntjes zijn prettig om te ontdekken. Van Doninck weet in zijn gekende stijl toch weer te verrassen. Zijn ruw geschetste creaturen zijn bijzonder grappig en herkenbaar. De zachte kleuren versterken de naïviteit en de uitgekiende composities van de prenten bepalen mee het ritme van het verhaal.
Van de Vendels tekst versterkt de prenten en vice versa.
Het gevatte ritme en de originele woordenschat maken van het lezen van dit verhaal een feest en stimuleren zo tevens je eigen fantasie en taalgevoeligheid.
Her en der afgedrukt tussen de illustraties in met verschillende lettergroottes bepalen ze mede sterk de dynamiek van het ganse verhaal.

Kortom, een gelaagde aanrader die opvalt in zijn originele eigenzinnigheid.

 

Eric Vanthillo
mei 2006
www.dollywood.be


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 juni, 2006