Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Florian Knol

 Reeks:

 

 Auteur:

 Guus Kuijer

 Aantal blz.

 126

 Illustrator:

 Peter-Paul Rauwerda

 ISBN:

 90-451-0308-7

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 gevoelens, filosofie, school, gezin, dementie

 Prijs: €

 11,50

 

 

Op een dag vliegt er een mus in het haar van Florian die hij de naam Nico geeft. Als hij met de mus op zijn hoofd op straat Katja tegenkomt, verklaart zij opgewekt haar liefde voor Florian. Die is nog niet zo zeker over zijn liefde voor haar. Maar Katja is een doorduwer. Nico brengt Florian ook in contact met mevrouw Raaphorst. Die is nogal vergeetachtig. Katja besluit dat zij haar moeten helpen. Als ze daarvoor moeten spijbelen is dat maar zo, vindt ze! Maar Florians juf is daar niet zo tevreden mee. Florian weet het niet meer! Wat nu?

De schrijver wil de lezer doen nadenken én over gevoelens van verliefdheid (of net niet) en over hoe er mee om te gaan, én over onderlinge relaties binnen een gezin, én over omgaan met oudere dementerende mensen én over nog honderd-en-één andere kleine dingen. Dat Guus Kuijer prachtige verhalen schrijft, is een vaststaand feit. Dat zijn verhalen een filosofische tint meekrijgen en de jonge lezer wil doen nadenken over zijn/haar leven zit er prachtig in verweven. Bij het lezen van dit verhaal krijg je toch een gevoel van oververzadiging. Bijna elke handeling, elk gebeuren wordt bedacht met een vraag of vaststelling om over na te denken. Dat wordt op den duur wat te veel van het goede voor de lezer. Daarbij komt nog dat het hele gebeuren wel realistisch geschreven is, maar niet zo bedoeld wordt. Iets waar jonge lezers misschien wel problemen mee zullen hebben.
Voor leerkrachten is het een onuitputtelijke goudmijn wat betreft fragmenten die als uitgangspunt kunnen gebruikt worden bij kringgesprekken over omgangsvormen, relaties, vooroordelen, aandacht… teveel om op te noemen.

 

Pol Van Damme
juni 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 juni, 2006