Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De jonge Mozart en het complot in Wenen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sanne de Bakker

 Aantal blz.

 140

 Illustrator:

 Mar Janssen

 ISBN:

 90-00-03708-5

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 Mozart, muziek, hofleven, jaloezie

 Prijs: €

 16,95

 

 

De jonge Mozart ontvangt een uitnodiging om in Wenen een opera te komen schrijven voor de keizer. Helaas vertraagt een sterfgeval in de familie van de keizer de voortzetting van de opera. Maar meer nog steken de jaloerse opmerkingen van andere (volwassen) componisten stokken in de wielen. Als de pokken uitbreken en Mozart uit Wenen vertrekt, wordt de toekomst van Wolfgang en zijn opera in Wenen erg onzeker.

Uit dit vlot lezend verhaal leer je ook wat over de manier van leven ten tijde van Mozart: hoe het er aan het hof stijf en deftig toegaat; dat een zestienjarig meisje niet zomaar voor een publiek kan optreden; dat mensen er veel voor over hebben om in de gunst van belangrijke personen te komen… En eigenlijk merk je ook dat Wolfgang zelf weinig in de pap te brokken heeft. Zijn vader dicteert hem wat hij te doen heeft, controleert zijn werk en bepaalt zijn leven. Een hedendaagse elfjarige zou het daar zeker niet mee eens zijn geweest, maar Wolfgang wil niets liever dan muziek schrijven en dus laat hij zich de bemoeienissen van zijn vader welgevallen.
Het is ook fijn om tijdens het lezen stukjes van zijn muziek te kunnen beluisteren met de bijgevoegde muziek (dit staat aangegeven in het verhaal). Door de beschrijving weet je ook wat er met de muziek bedoeld wordt.
Soms worden er moeilijkere woorden gebruikt. Als ze in verband staan met de muziek worden ze in een woordenlijst verklaard. Toch blijven er nog een aantal over die jonge lezers misschien niet goed begrijpen.
Achteraan verduidelijkt de schrijfster hoe ze tot dit verhaal gekomen is.
Geen diepgravend verhaal maar leuk om te lezen en wat meer over Mozart en zijn muziek te leren kennen.

 

Pol Van Damme
juni 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 juni, 2006