Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De donkere trap

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marcus Sedgwick

 Aantal blz.

 203

 Illustrator:

 (omslag) Geoff Taylor

 ISBN:

 90-00-03635-6

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Dark Flight Down

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 zoektocht, macht, gevangenschap, liefde

 Prijs: €

 16,95

 

 

Boy belandt samen met de bezittingen van de magiër Valeriaan in het keizerlijk paleis. Zijn leven zou niets meer waard zijn geweest als hij niet door een stom toeval in de gunst van de keizer was gekomen. Maar de keizerlijke vertrouweling Maxim heeft andere plannen en Boy past daar niet in. Als Wilg ook in het paleis komt, samen met Kepler, wil Boy de waarheid over zijn afkomst achterhalen. Maar het is erg gevaarlijk om Het boek van de dode dagen te openen. En dan is er nog het Fantoom dat regelmatig vers bloed zoekt.

Dit verhaal is het vervolg op het meeslepende verhaal ‘Het boek van de dode dagen’. Om het verhaal volledig te begrijpen is het echt nodig dit eerste deel ook te lezen. Daarin worden de verschillende personages uitgebreid geschetst en kom je in de ban van de ‘Dickens-iaanse’ wereld waarin Boy leeft.
Dit verhaal speelt onmiddellijk na het vorige en de actie verplaatst zich bijna volledig naar het paleis van de keizer. Net als in het vorige zijn de personages heel excentriek en buitensporig van karakter. De keizer is een clowneske marionet – maar iedereen is doodsbang voor zijn woede-uitvallen – en de geraffineerde vertrouweling Maxim wil de macht naar zich toetrekken. Het paleis zelf is een voorbeeld van verspillende luxe, terwijl de mensen in de stad zich nauwelijks in leven kunnen houden. Er is trouwens nauwelijks contact tussen het paleis en de omliggende stad: het zijn twee totaal andere werelden, die geen overeenkomsten hebben en elkaar niet nodig hebben. Het paleis en zijn bewoners zijn een karikatuur van de samenleving. Het paleis trekt mensen aan maar is voor hen levensgevaarlijk.
De zoektocht van Boy naar zijn afkomst en identiteit brengen hem in een erg lastig parket. Het is door zijn eenvoudig logisch redeneren dat hij zich in die krankzinnige paleiswereld weet te redden. Net als in het vorige verhaal sta je als lezer aan de kant van Boy en Wilg en ben je even benieuwd als Boy naar de waarheid over zijn identiteit.
De ruimte, de personages, de plaatsen waarin het verhaal zich afspeelt, alles is zo duidelijk beschreven dat de lezer zich perfect kan inleven en zich een beeld kan vormen. Al is het voor de lezer een ongekende wereld, hij wordt op schitterende wijze geschetst en het verhaal houdt je in zijn ban.
Weer een aanrader van formaat!

 

Pol Van Damme
juni 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 juni, 2006