Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Onder vuur

 Reeks:

 

 Auteur:

 Arend van Dam

 Aantal blz.

 97

 Illustrator:

 Ivan, Ilia

 ISBN:

 90-258-4914-8

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 oorlog, godsdienst, Nederland, 17de eeuw

 Prijs: €

 12,95

 

 

1627. Het is oorlog tussen Nederland en Spanje. Bregje laat haar broers en zusjes onder de hoede van de buurvrouw, want ze wil haar vader terugvinden die overgelopen is naar de Spanjaarden. Bregje wil weten waarom en trekt van Deventer naar Grolle, waar haar tante en oom wonen en waar haar vader naartoe is gegaan. Ze ontmoet de Graaf van Oranje die ze zelfs tot een belofte kan overhalen. Ze leert ook Harmen kennen die opkijkt naar de soldaten. Het lukt Bregje en Harmen om Grolle binnen te komen. Maar daar lijken de mensen niet blij met de Nederlandse belegering. De Spanjaarden zijn hun vrienden! Bregje begrijpt er hoe langer hoe minder van. Als de stad wordt beschoten, ziet het er niet goed uit voor Bregje, want hoe vindt ze nu haar vader terug?

Als je dit verhaal leest, lijkt het erop dat oorlog in die tijd niet echt gevaarlijk was. Zeker als kind niet, want Bregje wandelt zomaar door de verschillende linies tot in de belegerde stad. Buiten de beschieting van de stad is er weinig te merken van de oorlog. Behalve voor gewone mensen die hun bezittingen en landerijen verwoest of in beslag genomen zien door het langskomende of belegerende leger. En oorlog voeren is nu eenmaal een bezigheid voor de grote meneren, de ‘edelen’. Over doden en gewonden wordt met geen woord gerept.
De auteur tracht het verwarrende van de godsdienstoorlog tussen katholieken en protestanten te verduidelijken.
Bregje, een meisje van 12, is een zeer bijdehante meid, logisch denkend en doortastend handelend en zodoende erg vooruitstrevend voor die tijd. Volgens de achterflap heeft Bregje echt bestaan. Deze reconstructie van het gebeuren is wel heel erg rooskleurig.
Het verhaal is in een erg eenvoudige taal geschreven zodat het voor alle kinderen van de doelgroep makkelijk leesbaar en begrijpbaar is.
Dit verhaal zal vooral kinderen uit de streek van Groenlo (Grolle in het verhaal) kunnen boeien of jonge bezoekers aan de stad die de fietsroute volgen die er naar aanleiding van dit verhaal is uitgezet.

 

Pol Van Damme
mei 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 juni, 2006