Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het verraad van Waterdunen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rob Ruggenberg

 Aantal blz.

 210

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 90-451-0310-9

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 godsdienstoorlog, bende, opstand, avontuur

 Prijs: €

 13,50

 

 

1572. Het is erg onrustig in de Lage Landen. Spaanse soldaten trekken door het land op zoek naar ‘ketters’ om ze tot inkeer te brengen met een galg of brandstapel. Er wordt niet op een leven meer of minder gekeken. De jonge Robbe verliest zo zijn ouders en wordt door een oom als slaafje verkocht aan een Spaanse soldaat. Zijn leven verandert helemaal onder de wrede handen van de soldaat.
Bij een tocht door Vlaanderen wordt de groep Spaanse soldaten overvallen door een bende. Het blijken meisjes te zijn die roven en stelen om in leven te blijven. Robbe helpt een gevangen meisje en vlucht later met haar. De kinderen belanden op een piepklein eilandje in de Honte: Waterdunen. Daar zijn ze veilig. Toch krijgen ze nog een belangrijke maar gevaarlijke missie te vervullen. En die Spaanse soldaat die Robbe heeft gekocht zint nog steeds op wraak!

De lezer is meteen geïntrigeerd door dit verhaal. De gruwelijke dingen die de jonge Robbe plots overkomen, bezorgen niet enkel de jongen een schok. Als lezer ben je evengoed geschokt door de brute praktijken van de Spaanse soldaten. De gebeurtenissen die Robbe overkomen volgen elkaar in snel tempo op en voor hij het zelf goed en wel beseft, werkt hij mee aan het verzet tegen de Spaanse overheersing.
Hoewel de lezer zich de situatie van de kinderen nauwelijks kan voorstellen, hebben ze onmiddellijk zijn/haar sympathie. Als lezer leef je mee met de gebeurtenissen die de kinderen overkomen. Dikwijls zijn ze radeloos, wanhopig of zelfs in shock door wat hen overkomt, want de dreiging van honger, gevangenschap of de dood door ontbering, ziekte of moord, zijn alom aanwezig. Op fijne wijze brengt de auteur aan de lezer over dat een held zichzelf niet echt zo ziet en zijn handelingen weinig heldhaftig vindt. Robbe twijfelt dikwijls aan zichzelf en is even bang als de anderen. Maar ook gevoelens van genegenheid en verwarrende verliefdheid worden mooi verwoord. De volwassenen zijn eveneens niet zwart-wit beschreven. Onder de Spaanse soldaten blijken ook redelijke mensen te zijn; terwijl er bij de Nederlanders ook mensen zijn die alleen aan hun eigen hachje of profijt denken.
Het verhaal krijgt een magisch kantje door één van de kinderen, Enghel, die de gave van helderziendheid bezit, maar later ook blijkt te kunnen praten met dieren en zelfs met de wind. Daarin schuilt toch een beetje het gevaar dat dit de geloofwaardigheid van het verhaal aantast. Een slimme zeehond krijgt een rol als van een intelligente dolfijn. Misschien iets te veel van het goede hiervan.
Dat neemt niet weg dat het verhaal leest als een trein en spannend blijft tot de laatste bladzijde, met een open maar aanvaardbaar slot, al is het niet wensvervullend, want dat zou hier niet passen.
Beslist de moeite waard!

 

Pol Van Damme
mei 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 juni, 2006