Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het Zwanenmeer

 Reeks:

 Sam, Beer en Pip

 Auteur:

 Francine Oomen

 Aantal blz.

 139

 Illustrator:

 Francine Oomen

 ISBN:

 90-269-9889-9

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 gezin, vriendschap, relatie, ongeval

 Prijs: €

 11,95

 

 

Het huiselijk leven is vrij chaotisch ten huize van veertienjarige Sam, Beer en Pip. Sam, Beer en Pip vormen een drieling en hebben een beroemd schrijver als vader maar geen moeder. Dat vinden ze knap lastig, want iedereen heeft er zo zijn mening over. Sam heeft zo een beetje de rol van moeder overgenomen en zorgt voor de huishoudelijke werkjes. Als op een dag hun vader wordt aangereden door de vuilniswagen en naar het ziekenhuis moet, staat het leven van de drieling helemaal op zijn kop! Niemand mag te weten komen dat er nu geen volwassene is om voor hen te zorgen. Wat nu?

Het is de zorgzame Sam die het hele verhaal vertelt, in de ik-vorm. Daardoor krijgen we haar kijk op haar situatie, haar zus, haar broer, haar vader en het gebeuren bij het ongeval. De gezinsleden communiceren heel veel met kattebelletjes op post-it blaadjes; die worden ook zo in het boek opgenomen, wat voor een grappig effect zorgt.
Wel duurt het nogal lang vooraleer er werkelijk iets gebeurt. Voordien worden de verschillende personages uitvoerig  beschreven en krijgen we een breed beeld van de huissituatie (vanuit Sams standpunt). Het verhaal wordt pas echt interessant na het ongeval van de vader, want daardoor komt er een vrouw in het leven van de kinderen en dat geeft stof voor allerlei bedenkingen; maar ook misverstanden en ruzie.
De kinderen en hun onderlinge relaties zijn herkenbaar geschetst, gezien door de bril van Sam.
De omstandigheden en gebeurtenissen zijn niet zo algemeen: geld speelt geen rol, ze zijn rijk omwille van hun bekende vader (al zit die nu met een writer’s block); de smoezen die de kinderen verzinnen om te verbergen dat er geen volwassene in huis is; Pip die op zijn enorme kamer een muur heeft die hij helemaal beschildert met taferelen al naar gelang zijn stemming; de vuilnisvrouw die hun leven binnenstapt en zelfs even bij hen komt inwonen… het doet de lezer toch wel even de wenkbrauwen fronsen over de geloofwaardigheid van het geheel. En wat wil de auteur bereiken met dit verhaal? Waar wil ze naartoe? Het zal aan elke lezer apart zijn om dit te ontdekken en voor zichzelf in te vullen.

 

Pol Van Damme
mei 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 juni, 2006