Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De 1001 geheimen van Eva Zout

 Reeks:

 

 Auteur:

 Judith Eiselin

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 (omslag) Zefa Images

 ISBN:

 90-451-0298-6

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 school, vrienden, pesten, geheimen

 Prijs: €

 13,50

 

 

Eva is bijna elf, heeft veel fantasie en wil later spion worden. Daarom oefent ze nu al in het begluren van mensen en wat ze doen. Ze is erg slim maar op school is ze dikwijls alleen en wordt ze vaak gepest. Met haar beste vriendin gaat ze naar een geheim hol in het park. Maar als ook haar vriendin haar in de steek laat en Eva merkt dat er thuis ook dingen gebeuren die voor haar geheim worden gehouden, neemt ze haar spullen bij elkaar (en haar kat) en gaat er vandoor. Maar waarheen?

Al gebeuren er geen spectaculaire dingen, toch kan het verhaal boeien en blijf je lezen omdat het gegeven erg herkenbaar is: Eva die niet echt aanvaard wordt door de meeste van haar medeleerlingen en gepest wordt zonder dat zij daar enig verweer tegen heeft; Eva die thuis een beetje aan haar lot wordt overgelaten omdat haar moeder andere dingen aan haar hoofd heeft die ze belangrijker vindt. Daardoor ‘vlucht’ Eva in haar eigen wereldje – dat van de spionage – maar ook dat biedt geen oplossing. Alles lijkt over haar hoofd te gebeuren en zij verliest zodanig de greep op de gebeurtenissen dat zij er in een opwelling vandoor gaat; al weet ze niet waarheen. Het zijn situaties die kinderen goed herkennen.
Ook de andere personages komen levensecht over; haar vriendin die zich van haar afkeert en pronkt met haar vriendje, de pestkoppen die plezier in hun daden hebben, de wat betuttelende oma waarvoor de wereld ook stilaan te snel draait.
De meester van Eva is eerder een buitenbeentje. Hij komt ook uit een heel andere cultuur (Rusland). Hij ziet wel dat er iets met Eva scheelt en dat zij gepest wordt, maar helaas kan hij daar geen verandering in brengen, integendeel. Als hij er iets over zegt, wordt Eva daarna nog harder aangepakt door de pestkoppen. En dat is wel spijtig, want hij zou normaal toch een oplossing moeten kunnen vinden voor dit probleem.
Het slot is wat mager en biedt geen oplossing voor het pestprobleem terwijl het thuisprobleem met de mantel der liefde wordt toegedekt.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Eva. We beleven de dingen mee vanuit Eva, wat ze denkt en wat ze doet. Het verhaal is gemakkelijk leesbaar en in een eenvoudige taal geschreven in een Nederlandse woon- en schoolsituatie.

 

Pol Van Damme
mei 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 juni, 2006