Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De stalker

 Reeks:

 

 Auteur:

 Helen Vreeswijk

 Aantal blz.

 365

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-223-1932-6

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 school, verliefd, stalking

 Prijs: €

 14,95

 

 

De vijftienjarige Leonie is een gelukkige tiener: ze is dolverliefd op haar vriend, heeft een fijne vriendin en op school loopt alles prima. Wanneer ze vreemde telefoontjes krijgt, denkt ze eerst dat iemand een grap met haar uithaalt. Maar dan begint de beller haar uit te schelden en zelfs te bedreigen. De levenslustige Leonie verandert in een schichtig meisje dat zich voortdurend bekeken voelt. Uiteindelijk zit er niets anders op dan de politie in te schakelen. Haar vriendin en de broer van haar vriendje steunen haar onvoorwaardelijk, zelfs als ze zelf bedreigd worden. Omdat de bedreigingen steeds ernstiger worden, beseft de politie dat dit dringend onderzocht moet worden. Inspecteur Van Buren bijt zich vast in het onderzoek. Zal hij de stalker kunnen ontmaskeren?

Dit fascinerende verhaal leest als een thriller. Enerzijds volg je het dagelijkse leven van Leonie, met alle gevoelens die daarbij naar boven komen. Anderzijds volg je het politieonderzoek, wat soms verrassende elementen oprakelt waardoor je net als de inspecteur stap voor stap dichter bij de dader komt. Af en toe krijg je een glimp van de gedachten van de dader, besef je hoe hard hij hulp nodig heeft. Dit boek is gebaseerd op een waargebeurde zaak en dat voel je doorheen het verhaal. De tekening van de personages is knap uitgewerkt: de populaire Leonie die haar zelfvertrouwen verliest, de vriendin die alles verklapt in de hoop zo te kunnen helpen, het vriendje dat eigenlijk niet erg geïnteresseerd is in heel die zaak, de bezorgde ouders, de wanhoop van de vals beschuldigde klasgenoot. Dit verhaal is levensecht en daardoor dubbel zo aangrijpend. Een onbekende gooit iemands leven overhoop, begint met telefoontjes zonder geluid, daarna met vernederingen, vernielingen, dreigbrieven en dreigtelefoons. Zijn macht over diens leven neemt toe, zo ver zelfs dat het slachtoffer alle controle verliest. Tijdig hulp inschakelen is noodzakelijk, dat toont de auteur door de directe acties van de politie.
Dit beklemmende verhaal houdt je aandacht vast tot de dader gepakt is, eerder wil je niet stoppen met lezen. Een aanrader voor liefhebbers van waargebeurde verhalen.

 

Mik Ghys
mei 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 mei, 2006