Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Buiten de lijntjes gekleurd

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marita Vermeulen

 Aantal blz.

 160

 Illustrator:

 diversen

 ISBN:

 90-209-6486-0

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 volwassenen

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Vlaamse illustratoren, jeugdboeken, kunst

 Prijs: €

 24,95

 

 

Onder het motto van Leonardo da Vinci’s uitspraak “Hoe groter de kennis, hoe vuriger de liefde”, neemt Marita Vermeulen je mee op sleeptouw doorheen de wereld van de hedendaagse Vlaamse illustratoren.
Zij reikt je de nodige sleutels aan om hun illustraties te ‘lezen’ en te interpreteren.
Dit doet ze uitgebreid met heldere teksten waarin ze je aandacht vestigt op specifieke eigenschappen van illustraties zoals sfeer, kleurengebruik, techniek, perspectief, details, vorm, compositie, inhoud, enz.
Zo brengt ze een interessante dialoog op gang tussen prenten, teksten en lezers/kijkers.
Om haar woorden te staven vind je doorheen het boek vele illustraties, vaak paginagroot, soms tussen de tekst door; allemaal netjes afgedrukt met vermelding van betreffende illustrator, boek en gebruikte technieken.

De teksten zijn helder en gedetailleerd, stevig gefundeerd maar nooit hoogdravend of te technisch.
Zij vindt het juiste evenwicht tussen objectiviteit en subjectiviteit, waardoor het geheel een persoonlijke en menselijke toets krijgt wat het lezen aangenaam maakt.

Na een korte inleiding, waarin zij het uitgangspunt van dit boek motiveert, beschrijft zij eerst de geschiedenis van het Vlaamse jeugdboek, van Conscience (‘De leeuw van Vlaanderen’) tot heden: een heldere en beknopte uiteenzetting, gekoppeld aan illustraties en gesitueerd in een Europese context.
Hierin voel je reeds haar bewondering voor en affectie met jeugdboeken en hun schrijvers/illustratoren. Het maakt je als lezer/kijker vrolijk om die warmte en sympathie te mogen delen.

Daarna maak je kennis met 22 illustratoren. Een selectie gebaseerd op vakkundigheid, persoonlijkheid, authenticiteit en eigenzinnigheid.
Vermeulen geeft de illustratoren een gezicht door hun werken chronologisch te analyseren met de nodige affiniteit en bewondering en af en toe een kritische kwinkslag. Ze schrijft niet alleen over hen, maar laat hen ook aan het woord door korte citaten en uitspraken, wat het geheel persoonlijker maakt.
Jammer dat niet alle besproken werken zijn afgebeeld, maar dat zou niet haalbaar zijn. Een selectie geeft je de nodige voldoening en de bijgevoegde bibliografieën (selectie) zetten je aan tot verder ‘speurwerk’.

Bijzonder waardevol is het laatste deel, waarin zij gerenommeerde kunstenaars als Jan Fabre, Magritte, Hockney en anderen, linkt aan de illustratoren. Hierdoor krijg je nog meer bewondering voor hun illustraties en leer je ze plaatsen in een wijdere kunsthistorische context.
Zo worden, wat in het ganse boek voortdurend gebeurt, finaal de schotten tussen kinder- en volwassenencultuur opgeheven.

In de uitvoering van dit boek werd niets aan het toeval overgelaten.
De totale vormgeving getuigt van een kritische samenwerking tussen schrijver en uitgever, wat van het geheel een gegeerd en waardevol naslagwerk maakt.

De slotzinnen van dit boek indachtig (“Hoe meer je weet, hoe meer je kunt genieten. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.”) zal je na het lezen van dit boek nooit meer hetzelfde kijken naar illustraties. Waardoor ‘Buiten de lijntjes gekleurd’ een absolute aanrader is voor iedereen!

 

Eric Vanthillo
april 2006

www.vfl.be


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 mei, 2006