Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Robinson Crusoe

 Reeks:

 Klassieker

 Auteur:

 Ed Franck naar Daniël Defoe

 Aantal blz.

 132

 Illustrator:

 (omslag) Jan Bosschaert

 ISBN:

 90-5908-180-3

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 6

 Thema’s:

 overleven, avontuur, onbewoond eiland

 Prijs: €

 16,50

 

 

Robinson verlaat zijn geboortestreek om zijn verlangen, gaan varen, te volgen. Dat bekomt hem niet echt. Hij komt uiteindelijk in Brazilië terecht waar hij een suikerrietplantage beheert. Zijn onrustige natuur laat dit echter niet lang toe en als de gelegenheid zich aanbiedt trekt hij weer naar zee. Dit keer wordt het hem noodlottig, want zijn schip vergaat en hij belandt helemaal alleen op een onbewoond eiland. Noodgedwongen moet hij zien te overleven en omdat hij een ‘zee van tijd’ heeft, bekwaamt hij zich in het maken van een verblijf en het kweken van dieren en graan. Hij onderneemt ook een vruchteloze poging om zijn eiland te verlaten.
Maar dan blijkt dat er nog mensen op het eiland komen. Robinson raakt helemaal overstuur en wordt nog angstiger als blijkt dat menseneters hier hun slachtoffers komen roosteren. Wat als ze Robinsons aanwezigheid te weten komen?

Het oorspronkelijke verhaal werd reeds in 1719 geschreven en spreekt na zovele jaren nog steeds tot de verbeelding van de mensen, wat te merken is aan films of tv-programma’s die hierrond worden gemaakt.
Ed Franck is erin geslaagd om het oorspronkelijke verhaal op een heel boeiende manier te ‘hertalen’ naar de normen van de 21ste eeuw, en het aantrekkelijk leesbaar te maken voor jongeren.
Het verhaal wordt door Robinson zelf verteld. Hij schrijft het hele verhaal eigenlijk als hij na jaren terug in Engeland aangekomen is. Alles wat er verteld wordt, weten we als lezer dan ook alleen maar door wat hij ons vertelt. Het meest boeiende is het deel waarop hij op zijn onbewoond eiland tracht te overleven; zijn wanhoop, zijn angst, zijn berusting, zijn gevoel van geluk; zijn eenzaamheid maar vooral zijn wil om te overleven.
Het verhaal leest vlot en kan de hedendaagse lezer(es) beslist boeien. Het bevat ook enkele elementen die de meeste lezers misschien nog niet weten.
De uitleg van Ed Franck achteraan over het oorspronkelijke verhaal is heel verhelderend.

 

Pol Van Damme
april 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:30 mei, 2006