Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Vrije val

 Reeks:

 

 Auteur:

 Agave Kruijssen

 Aantal blz.

 74

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 90-261-3119-4

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 legende, middeleeuwen, liefde

 Prijs: €

 8,95

 

 

Beatries gaat op vraag van haar ouders het klooster in, maar ze is eigenlijk verliefd op Berend. Hoe goed ze ook haar best doet, een echte non wordt ze niet. Op een avond verlaat ze stiekem het klooster en trekt met Berend de vrijheid tegemoet. Maar het mooie liedje duurt niet lang en Beatries zakt hoe langer hoe dieper weg naar de onderkant van de maatschappij. Een vreselijke nachtmerrie achtervolgt haar. Er blijft haar maar één mogelijkheid over; terug naar het klooster. Maar kan dat nog?

Agave Kruijssen ‘hertaalt’ middeleeuwse en Middelnederlandse verhalen. Ze trekt ze als het ware een modern kleedje aan, zodat deze verhalen jongeren van nu zouden kunnen aanspreken. Met deze legende van Beatrijs heeft ze geen gemakkelijk verhaal gekozen. Door het korte bestek van het verhaal zijn een aantal elementen waarschijnlijk erg beknopt uitgewerkt en gaat alles erg snel. Toch weet de schrijfster de lezer te boeien met dit bijzondere verhaal; al wordt er toch leeservaring en inleefvermogen verwacht om in het verhaal mee te gaan.
Dit verhaal kan ook een aanvulling bieden bij een didactische verwerking van de Middelnederlandse tekst van Beatrijs. Het geeft de lezer een overzicht van het gehele verhaal, waar de bestudeerde Middelnederlandse tekst slechts een fragment vormt.
Het verhaal is een monoloog van Beatries, die zelf het verloop van haar leven vertelt. Het verhaal leest gemakkelijk, maar vraagt van de lezer wel enige inspanning om te blijven lezen omdat er weinig spanning aanwezig is. Het doel van het oorspronkelijke verhaal wordt achteraan nog verduidelijkt in een ‘verantwoording’.
’n Boeiend verhaal voor een gemotiveerde lezer(es).

 

Pol Van Damme
maart 2006.


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 maart, 2006