Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Konijnen zingen in het donker

 Reeks:

 

 Auteur:

 Klaus Hagerup

 Aantal blz.

 264

 Illustrator:

 Fleur van der Weel

 ISBN:

 90-00-03633-X

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Noors: Annemarie Smit

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Kaninene synger i morket

 AVI:

 8

 Thema’s:

 fantasie, avontuur, boeken

 Prijs: €

 19,95

 

 

Else Andersen, een jong en ondernemend meisje, is bezeten van boeken.
Als ze op een dag ‘Alice in Wonderland’ leest van Lewis Carroll gaat er voor haar een nieuwe wereld open. Ze herkent zich niet alleen in Alice, maar ze voelt haar aan alsof  zij het zelf was.
Als ze dan ook nog op reis gaat naar Oxford met oom Robert, die familie beweert te zijn van Lewis Carroll, gaan fictie en realiteit door elkaar lopen.
Op de plek waar ooit Alice gespeeld zou hebben, beginnen de avonturen:
Oom Robert verdwijnt en duikt af en toe op, hollend en zwaaiend met zijn stopwatch.
Zoekend naar haar oom wordt haar de weg gewezen door raadsels in rijmvorm en zo  valt zij van het ene avontuur in het andere: zij ontmoet mensen die zij later terugziet in andere gedaantes of in andere situaties, in het donkere bos ontmoet zij dakloze konijnen, tijdens een roeiwedstrijd moet zij een ploeg vogels, vermomd als studenten, leiden, zij discussieert met een (erg mondig) bloempje, in een hoge boom ontmoet zij Gart en Gert, twee tanige mannetjes die sprekende takken blijken te zijn, en nog veel meer absurditeiten…
Tot zij uiteindelijk oom Robert terugvindt als Dodo in het natuurhistorisch museum en zij hem helpt om een onverwerkt gebeuren uit zijn verleden te herstellen.

Met een danige snelheid roetsjt dit absurde verhaal van de ene gekke situatie naar de andere en openbaart het voor de lezer een wereld vol fantasie, die sterk refereert naar die van Alice in wonderland.
Dit alles is netjes verdeeld in afgelijnde hoofdstukken die telkens worden aangekondigd met wat er gaat gebeuren, wat je nieuwsgierigheid prikkelt.
Tevens begint elk hoofdstuk met een uitgepuurde zwart-wit-prent. De illustrator vat op een juiste manier de sfeer en het irreële van het verhaal in mysterieuze en sfeervolle houtsneden.
Het personage van Else is mooi uitgediept als een dapper meisje van vlees en bloed met de nodige twijfels. Dit staat in schril contrast met de andere figuren die door hun absurde gedachten en acties voor het nodige tegengewicht zorgen en zo een maffe wereld creëren waarin het voor Else eenzaam vertoeven is.
Het gelaagde verhaal leest vlot, de vele taalspelen en dito –kronkels vragen wel vaak voldoende leesmaturiteit.
De rode draad doorheen het verhaal (de zoektocht naar oom) houdt je als lezer ‘bij de les’.
Dit boek is een warm pleidooi voor literatuur op zich en voor fantasie. En bijgevolg een must voor liefhebbers van dit genre.

 

Eric Vanthillo
februari 2006 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 maart, 2006