Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De Griezelbus 6

 Reeks:

 De Griezelbus

 Auteur:

 Paul van Loon

 Aantal blz.

 163

 Illustrator:

 (omslag) Gijs Kuiper

 ISBN:

 90-258-4837-0

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 griezelen, school, pesten, wraak

 Prijs: €

 14,95

 

 

Onnoval schrijft graag griezelige verhalen, maar ook een gedicht voor Liselore. Zij is het meisje uit zijn klas waar hij verliefd op is. Maar Gino, een pestkop die het speciaal op Onnoval heeft voorzien, is jaloers. Hij krijgt het gedicht te pakken en maakt Onnoval belachelijk. En Liselore doet ook al zo vreemd. Onnoval wordt razend en schrijft in blinde woede een verhaal dat zich afspeelt in de ‘Andere Werkelijkheid’ en dat vreselijk afloopt voor Gino. Maar Ferluci krijgt het verhaal te pakken en hij laat  alles werkelijk gebeuren zoals Onnoval het geschreven heeft! Onnoval zal met de hulp van Liselore trachten het verhaal terug te bemachtigen en het te veranderen. Maar dat is niet zo eenvoudig en de tijd tikt…

Bestaan alle andere ‘Griezelbussen’ uit een aantal verhalen die bij elkaar komen in het kader van ‘De Griezelbus’, dan is dit verhaal er een uitzondering op. En dat was ook noodzakelijk, want dit verhaal is het verhaal van de film over ‘De Griezelbus’. En in de film was maar plaats voor één verhaal. Alleen is het een wat uitgebreid verhaal geworden. We ontdekken de nog jonge Onnoval; hoe hij in de wereld terechtkwam, hoe hij zijn laatste schooljaar in de lagere school meemaakt; hoe hij verliefd wordt, hoe hij gepest wordt en vooral hoe hij wraak neemt.
De personages van de kinderen (vooral Onnoval) zijn meer uitgewerkt, maar de volwassenen (de ouders van Onnoval en de meester) zijn meer karikaturen. De schoolse situaties zijn herkenbaar en het Griezelschoolreisje bevat alle elementen van een griezelverhaal; met kraaien, vleermuizen, katten, een duister kasteel, donkere kelders, een monster, gedaanteverwisselingen, de duivel, een vampier en griezelige gebeurtenissen….
Het verhaal leest als een trein (sorry, bus, ‘n Griezelbus!). De acties volgen elkaar in snel tempo op. Of het goed afloopt zal de lezer zelf moeten ontdekken.
Voor alle liefhebbers van griezelverhalen, van Griezelbussen en van Paul van Loon.

 

Pol Van Damme
februari 2006.


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 maart, 2006