Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het Hercynische woud

 Reeks:

 Kidsbibliotheek

 Auteur:

 Simone van der Vlugt

 Aantal blz.

 90

 Illustrator:

 (omslag)  Martijn van der Linden

 ISBN:

 90-5637-667-5

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 Romeinen, Germanen, confrontatie

 Prijs: €

 3,95

 

 

De verkenner Rufus is tegen zijn zin met het Romeinse leger op veroveringstocht naar Germanië. Door de uitgestrekte wouden is het voor het enorme leger geen sinecure niet te verdwalen. En het vele verzet van de Germaanse stammen vertraagt het leger nog meer. Op een dag wordt Rufus door enkele Germanen gevangen genomen. Dit betekent zijn dood want de Germanen maken geen gevangenen! Maar dan lijkt het lot er anders over te beslissen.

Op amper negentig kleine bladzijden voert de schrijfster de lezer terug naar de donkere tijden van Germanië waar het Romeinse leger door de wouden banjert en aan iedereen zijn wil oplegt. Simone van der Vlugt is gekend voor haar strikt volgehouden correctheid over de tijd en plaats waar het verhaal zich afspeelt. Haar personages worden door haar gedetailleerde beschrijving mensen van vlees en bloed met een eigen karakter. Doch in dit korte verhaal is alles blijkbaar nogal snel moeten gaan, wat ook niet anders kan binnen het bestek van dit beperkte aantal bladzijden. Daardoor kan dit verhaal niet helemaal overtuigen. Rufus is wel nauwkeurig beschreven maar zijn drijfveer wordt niet ten gronde uitgewerkt. Daarnaast zijn er nog enkele wel erg toevallige toevalligheden die de geloofwaardigheid van het verhaal aantasten. En kon een verkenner zomaar bij de keizer zelf binnenstappen? En hield die keizer daarna persoonlijk zijn verkenner in de gaten? Het komt ietwat vreemd over.
Voor wie van een kort, boeiend verhaal over een Romeinse veldtocht houdt, is dit wel de moeite. Wie een ‘sterk’ verhaal van deze schrijfster wil, neemt beter een ander verhaal.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:25 februari, 2006