Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Dracula

 Reeks:

 Klassieker

 Auteur:

 Ed Franck  (naar Bram Stoker)

 Aantal blz.

 223

 Illustrator:

 (omslag) Jan Bosschaert

 ISBN:

 90-5908-156-0

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 vampiers, spanning, klassieker

 Prijs: €

 16,50

 

 

Jonathan Harker reist naar Transsylvanië om een notariële transactie te regelen met graaf Dracula. Maar de reis loopt niet zoals gepland. Reeds voor hij ter plaatse is, gebeuren er huiveringwekkende dingen. Eens op het kasteel wordt het Jonathan duidelijk dat hij een gevangene is en hij vreest voor zijn leven. In het mysterieuze kasteel gaat hij op onderzoek uit en doet vreselijke ontdekkingen. Ondertussen zit zijn verloofde, Mina, in Engeland ongeduldig op hem te wachten. Zij vergezelt een vriendin naar een badplaats, maar die begint zich erg vreemd te gedragen. Mina wil er het fijne van weten…

Het verhaal van Dracula is al ontelbare keren verteld en naverteld en iedereen kent het verhaal. Toch is Ed Franck erin geslaagd om het oorspronkelijke verhaal op een heel boeiende manier te ‘hertalen’ naar de normen van de 21ste eeuw, en het aantrekkelijk leesbaar te maken voor jongeren. Het verhaal heeft een dagboekvorm, fragmenten uit de dagboeken van de verschillende personages waarbij de lezer meer weet dan de personages zelf. Deze personages blijven wel mensen uit de 19de eeuw, waardoor sommige elementen misschien wat ouderwets overkomen, maar dat is nooit storend. Door de chronologische volgorde kan de lezer het verhaal heel goed volgen.
Het verhaal krijgt al van bij het begin een dreigende, gespannen ondertoon. Het is niet echt griezelig, maar er hangt een ongemakkelijke, ietwat duistere sfeer.
Nu weet iedereen wat vampiers zijn, maar dit verhaal is één van de eerste waarin deze wezens voorkomen. De schrijver was toendertijd dan ook verplicht om dit duidelijk uit te leggen; wat in een hedendaags verhaal helemaal overbodig zou zijn. Mede daarom is het dan ook een Klassieker, een eerste boek in dit genre.
De uitleg van Ed Franck achteraan over het oorspronkelijke verhaal is heel verhelderend.
Een verhaal dat iedereen die van griezelverhalen houdt moét gelezen hebben.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:25 februari, 2006