Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Op bezoek in … Indonesië

 Reeks:

 Op bezoek in Azië

 Auteur:

 Jan Willem Bultje

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-6832-854-9

 Uitgever:

 KIT Publishers

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 landen, Indonesië

 Prijs: €

 11,90

 

 

Dit boek neemt je mee op bezoek in Indonesië, een land dat bestaat uit eilanden en zee. Na een korte inleiding neemt het een duik in de geschiedenis. Die begint miljoenen jaren geleden, toen Indonesië nog vast zat aan het vasteland. Daarna volgt de ijstijd en de versplintering van het land. De mensen leefden van visvangst, jacht en landbouw. Toen kwamen de handelaars, eerst uit het Oosten en daarna de Europeanen. De Nederlandse overheersing volgt, de strijd om de vrijheid en de Japanse bezetting. In 1949 werd Indonesië eindelijk zelfstandig.
Na deze geschiedkundige uiteenzetting volgt een meer aardrijkskundige kijk op het land en zijn steden. Het vervoer, de mensen, het onderwijs, de Indonesische keuken, de economie, de natuur en het toerisme zijn de andere onderwerpen die in dit naslagwerk uitgebreid bekeken worden.
Grote en kleine foto’s illustreren de uitleg en zijn voorzien van een verklarende tekst. Kleine gele kaders behandelen enkele typische Indonesische verschijnselen zoals de fietsriksja, de Krakatau en Wajang, het traditionele Javaanse poppenspel. De laatste bladzijde is een alfabetisch trefwoordenregister. Op het schutblad vooraan vind je een landkaart van Indonesië, op het schutblad achteraan staat een wereldkaart met de ligging van Indonesië in het rood aangeduid. Duidelijk en overzichtelijk, interessant om je een betere voorstelling van de ligging van Indonesië te kunnen maken. De lay-out van het boek is sober en duidelijk, met een overzichtelijke indeling. En je leert heel wat bij over batikken, de VOC en de Java-mens.

 

Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:21 februari, 2006