Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het allermooiste kerstgeschenk

 Reeks:

 

 Auteur:

 Michael Morpurgo

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Michael Foreman

 ISBN:

 90-5016-463-3

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Willem Verhulst

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 Kerstmis, WO I, vrede, oorlog

 Prijs: €

 8,95

 

 
Het centrale verhaal in dit kleine, gevoelige boekje zal velen bekend in de oren klinken door de recente filmbewerking ervan in ‘Joyeux Noel’ van Christian Carion.
Het gaat om de kerstdag in 1914 waarop de Duitsers en de Engelsen hun loopgraven verlaten om voor 1 dagje vrede te sluiten, elkaars eten en drinken te delen, kerstliederen te zingen en een voetbalmatch te spelen.
Morpurgo verweeft dit verhaal mooi met een brief van commandant Jim Macpherson aan zijn vrouw Connie in het randverhaal.
Hierin vindt een man deze brief als bij toeval in een geheime lade van een gehavend cilinderbureau dat hij wil herstellen op een kerstavond.
Na het lezen van dit oorlogsverhaal in de brief, besluit hij de volgende dag om mevrouw Macpherson op te zoeken en haar de verloren brief terug te bezorgen. Na wat omzwervingen vindt hij haar in het plaatselijke rusthuis. Mevrouw Macpherson, die op dat moment 101 jaar is, ontvangt eindelijk haar allermooiste kerstgeschenk…

Het verhaal is met een gevoelige pen geschreven, en zonder boodschapperig of pedant te zijn voel je het positieve engagement van de schrijver om de waanzin van oorlog aan te klagen.
Hij beschrijft de soldaten als alledaagse menselijke figuren die volop genieten van deze gebeurtenis, terwijl ze natuurlijk liever thuis bij hun familie zouden zijn.
Ook de zoektocht van de ikfiguur en zijn contact met de oude weduwe is nergens melodramatisch, maar gevoelig en herkenbaar.
Daardoor is het ganse verhaal des te aangrijpender en laat het je als lezer niet los.
De tekst is eenvoudig en gevarieerd en weet de emoties goed te doseren.
De paginavullende illustraties sluiten perfect aan bij de sfeer van dit verhaal. Terwijl Foreman zijn menselijke figuren wat houterig en erg statisch afbeeldt, weet hij in zijn zachte aquareltinten wel de juiste gevoelige snaar te raken.
Dit boekje is niet revolutionair of vernieuwend, maar in al zijn eenvoud toch een aanrader.

 

Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:20 februari, 2006