Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het krijtje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Iris van der Heide

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Marije Tolman

 ISBN:

 90-5637-739-6

 Uitgever :

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Thema’s:

 spelen, vriendschap, verveling

 Prijs: €

 12,95

 

 

Sara verveelt zich. Alles is even saai. Bij het schoppen tegen een steentje, vindt ze een krijtje... om een mooie tekening te maken. Poeh, het lukt niet. Dan ziet ze Tim knikkeren. Hm, dat lijkt haar leuker. Ze wisselt het krijtje om voor de knikkers van Tim. Als ook dit niet fijn blijkt te zijn, ruilt ze de knikkers voor de lolly van Sam. Ze likt er aan en bah, neen, niet haar smaak...
En zo gaat Sara verder en verder. Met het wisselen van spulletjes tegen andere dingen die ze ziet bij vriendjes en haar leuker lijken dan het hare. Wanneer dit na een moedeloze ruiltocht allemaal niet meevalt, draait het toch nog uit op een geslaagde middag, samen mét een vriendje en niet alleen.

Een vrij sobere witte kaft, een sprekende titel en een speelse illustratie die als print er blinkend bovenop lijkt te liggen zijn dé elementen om dit boek op het eerste zicht aantrekkelijk te maken. Vanaf het begin van het verhaal kom je binnen in de belevingswereld van kinderen. Een alledaagse zeer herkenbare situatie.  Een meisje loopt wat verloren rond op straat, vindt een krijtje wat haar uit haar verveling kan verlossen. Het "ik ga een mooie tekening maken en dit lukt niet"  kan eveneens een herkenbaar gevolg zijn. Zien hoe andere kinderen zich wel op hun eentje aan het amuseren zijn, steekt het meisje haar ogen uit. Het gras dat groener is daar aan de overkant... Telkens wanneer ze het voorwerp dat zij in haar bezit heeft wil omruilen, verzint ze er een fantastisch verhaal bij, een leuke list om haar saaie voorwerp verkocht te krijgen. Ze heeft er moed op om telkens met een nieuw hebbeding
aan de slag te kunnen gaan. Wanneer er tevergeefs niets lukt en haar verveling nog steeds aanwezig is, slaat dit over op spel en amusement wanneer er een vriendje meespeelt.
Het verhaal is prikkelend geschreven. Het nodigt uit om verder te gaan. De illustraties gaan hand in hand met de tekst. Speels, vrolijk, fantasierijk en uitnodigend.
Een zeer leuk debuut van schrijfster Iris van der Heide met een fijne ver-beelding van de illustratrice. Een prentenboek om in huis te halen!


Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:27 januari, 2006