Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het kleine boek van Beer en Egel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ingrid Schubert, Dieter Schubert

 Aantal blz.

 102

 Illustrator:

 Ingrid Schubert, Dieter Schubert

 ISBN:

 90-5637-747-7

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 3

 Thema’s:

 dierenverhalen, vriendschap, samenhorigheid

 Prijs: €

 12,50

 

 

Dit miniboekje is een speciale uitgave voor het jubileumjaar van Ingrid en Dieter Schubert en bevat 4 verhalen over Beer en Egel die al eerder zijn verschenen in “Het grote boek van Beer en Egel”.

In “Een gat in mijn emmer” gaat Beer op zoek naar iets om het gat in zijn emmer te stoppen. Want het is een snikhete dag en de grasklokjes hebben dorst. En hoe kan hij nu water halen met een emmer waarin een gat zit? Egel helpt Beer en zo lossen ze het samen op.
In het volgende verhaal “Dat komt er nou van…” vindt Beer drie eieren en neemt die mee naar zijn hol om ze uit te broeden. Er komen drie ganzenkuikens uit waar Beer met de hulp van Egel voor zorgt. Beer leert hen zelfs vliegen!
“Samen kunnen we alles” is het derde verhaal: Bever heeft de hele dag aan zijn beverburcht gewerkt. Hij wilt nog een laatste gat dichten en valt ongelukkig naar beneden. Egel en Beer verzorgen Bever en besluiten om, als verrassing, zijn beverburcht te herstellen. Samen maken ze er een echt kunstwerk van!
In het laatste verhaal “Er kan nog meer bij” heeft Bever een mooi, sterk bootje gebouwd, maar erg klein. Zijn vrienden kunnen er niet bij. Daarom bouwt Bever een groot vlot. Zo kunnen Egel, Haas, Das, Mol en zelfs Beer meevaren met Bever en beleven ze veel plezier!

Het zijn stuk voor stuk heerlijke voorleesverhalen met sfeervolle illustraties. Ondanks het kleine formaat van dit miniboekje komen de prenten toch volledig tot hun recht. Ze illustreren de fijngevoeligheden en de sfeer van de verhalen. En eenzelfde sfeer is ook terug te vinden in de tekst die door de eenvoudige zinnen soms pure poëzie uitstraalt. De dialogen tussen Beer en Egel zijn spitsvondig, gevoelig, soms grappig en heel herkenbaar. Beer is soms onhandig en Egel wat eigenwijs en samen zorgen ze voor leuke belevenissen. De kracht van de verhalen zit in het prachtig samenspel tussen tekst en illustraties. Heerlijk om voor te lezen en de prenten keer op keer te (her)ontdekken. Voor wie de prentenboeken van Ingrid en Dieter Schubert nog niet kent is dit kleinood een mooie kennismaking en een uitnodiging om andere boeken van dit duo te leren kennen…

 

Hilde Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:27 januari, 2006