Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Woorden wekken

 Reeks:

 

 Auteur:

 divers

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 Klaas Verplancke

 ISBN:

 90-807-9337-X

 Uitgever:

 Lannoo/Biblion

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 15

 Thema’s:

 literatuur, lezen, leesliefde

 Prijs: €

 14,95

 

 

‘Woorden wekken’ is een warme ode aan ‘het geschreven woord’.
Het is een parel van een boek om in te grasduinen, te lezen, te kijken, weg te dromen, …
Een boek om te koesteren dus.

Achttien uiteenlopende auteurs schreven een compacte tekst over lezen en/of schrijven, over woorden en over woorden wekken.
Zoals Joke Van Leeuwen die zich herinnert hoe haar moeder kon ‘verdwijnen’ in een boek, in ‘eigenlijk een kamer met eindeloos uitzicht’.
Of Bernard Dewulf die het intense moment verheerlijkt dat zijn zoon(tje) zijn eerste boek las en hoopt dat ‘zijn vingers nog vele zinnen zullen wekken’.
Sylvia Vanden Heede verdiept zich in de boekenwereld vanuit haar reukorgaan, en vraagt zich af waarom nog nooit iemand onderzocht heeft na hoeveel keren lezen een boek zijn geur verliest. Een zintuiglijke beschouwing die je denken prikkelt.
Erwin Mortier prikkelt je zinnen door de liefde voor het boek te verheerlijken. Hij wenst iedereen de heimelijkheid toe waarmee boeken hun lezers totaler weten in te palmen dan een minnaar zijn aanbedene.
Naast deze teksten vind je ook nog pareltjes van Anne Provoost, Bart Moeyaert, Guus Kuijer, Tom Naegels, Sjoerd Kuyper, Annelies Verbeke, Paul Verrept, enz. …
De twaalf schilderijen van Klaas Verplancke bij deze teksten maken het boek tot een waardevol geschenk of hebbeding voor iedereen die van lezen en van boeken houdt.
In warme olieverftinten portretteert hij twaalf eigenzinnige lezers. Lezers die ogen te kort komen, lezers die nieuwe werelden ontdekken in boeken, lezers die verdwalen in boeken, lezers die gretig woorden en letters tot zich nemen, …
Zijn doorgedreven uitvergrotingen van letterlijk geïnterpretteerde leesmanieën doen je als kijker verwonderen en nadenken over de zin en het plezier van lezen.

 

Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:21 januari, 2006