Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Hè nee & wel ja

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rotraut Susanne Berner

 Aantal blz.

 34

 Illustrator:

 Rotraut Susanne Berner

 ISBN:

 90-451-0197-1

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Duits: Elly Schippers

 Leeftijd:

 + 4

 Thema’s:

 vriendschap, discussie, picknicken

 Prijs: €

 11,50

 

 

Twee kippen delen hetzelfde huis, een witte en een zwarte kip.
Als de zwarte kip op uitstap wil, heeft de witte kip vele argumenten om thuis te blijven: “Hè nee, het wordt vast slecht weer.” Of “Hè nee, we hebben geen eten voor onderweg.” Of “Hè nee, ik wil liever mijn boek uitlezen.” Enz.
Maar de witte kip weet telkens een oplossing om het uitje toch te laten doorgaan: “Wel ja, dan pakken we de grote plu toch in.” Of “Wel ja, aan brood en appels hebben we toch genoeg.” Of “Wel ja, dan neem je je boek toch gewoon mee.” Enz.
Als ze uiteindelijk onder de berk picknicken, blijkt het toch nog een prachtige dag te worden.
Tot het begint te regenen…

Een heerlijk herkenbaar verhaal - de ondertitel is trouwens ‘Een verhaal over kippen (en mensen)’ – met veel ironie en een fijne humor.
Het bouwt zich mooi op (en later ook af) naar een verrassend slot met een originele rolwisseling die je zelf doet verder fantaseren.
De tekst is eenvoudig en gevarieerd, de vele herhalingen maken het voorlezen prettig voor jonge oortjes.
De beide figuren zijn in al hun eenvoud goed uitgewerkt en ondanks hun (letterlijk en figuurlijk) zwart-witte karakterschets toch genuanceerd.
Tekst en tekeningen vullen elkaar goed aan, in de tekeningen zie je trouwens zoveel meer wat in de tekst niet vermeld staat. Zoals de vele details die leuk om te ontdekken zijn, het stapelen van de voorwerpen in de bolderkar, de andere dieren die achterblijven met de weggegooide voorwerpen, enz.
In al hun naïviteit spreken de afgebeelde kippen boekdelen. Door hun zwierige beweeglijkheid en sprekende expressie lijken het wel mensen, terwijl het toch kippen zijn en blijven.
De stripachtige tekenstijl in zachte potloodstreken geeft het verhaal iets milds mee, iets vertederends.

Een kleinood om te lezen of voor te lezen, keer na keer, dat je tegelijkertijd prikkelt om het na te spelen. Wat best kan door de eenvoudige dialoogjes.

 

Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:17 januari, 2006