Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De industriële revolutie

 Reeks:

 Oorzaak & gevolg

 Auteur:

 Nigel Smith

 Aantal blz.

 76

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5495-772-7

 Uitgever:

 Corona

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Hajo Geurinck

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 Industriële ontwikkeling, maatschappij, 19de eeuw

 Prijs: €

 16,00

 

 

Na een inleiding wordt in drie grote delen de industriële ontwikkeling, voornamelijk in Groot-Brittannië, uitgelegd. Elk deel is nogmaals onderverdeeld in enkele hoofdstukken en elk hoofdstuk wordt afgesloten met een analyse van de informatie. Deze bladzijde heeft ook een andere achtergrond. Prenten, foto’s, etsen en tekeningen ondersteunen de teksten visueel. Achteraan staat een verklarende woordenlijst, een historisch overzicht, een register en een lijst met titels en sites voor meer informatie over deze periode.

Dit boek geeft heel duidelijke informatie over de ontwikkeling van Groot-Brittannië, de bakermat van de industriële revolutie. Niet alleen wordt de evolutie en ontwikkeling van een plattelandseconomie naar een fabriekseconomie uitgelegd, ook de sociale gevolgen komen zeer uitgebreid aan bod, alsook de houding van gezagdragers en de politiek over deze evolutie. Het boek doet de naam van de reeks eer aan door ‘oorzaak en gevolg’ heel duidelijk aan te tonen. De lezer ‘ziet’ de gevolgen van de onomkeerbare industrialisering en in de analyses vergelijkt men soms de situatie met het heden. De aandachtige lezer merkt ook overeenkomsten op met de huidige samenleving.
De teksten zijn goed leesbaar, maar houden zich strikt aan het overbrengen van de informatie, zonder enig franje. Enkel in de uitspraken van een aantal mensen stapt men heel kort even af van het louter informatieve en zelfs die uitspraken dienen ter ondersteuning van bepaalde elementen. Dus geen boek om eens ontspannen in te grasduinen, maar heel gerichte teksten met als doel de lezer degelijk te informeren. Het boek is heel geschikt om informatie te vinden voor schoolwerkstukken.
Deze reeks bestaat uit een hele serie boeken over uiteenlopende onderwerpen uit  eerder recente geschiedenis.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:17 januari, 2006