Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Als jij er niet meer bent

 Reeks:

 Zonder jou

 Auteur:

 Riet Fiddelaers-Jaspers

 Aantal blz.

 78

 Illustrator:

 Annelies den Ouden-ten Wolde

 ISBN:

 90-259-5581-9

 Uitgever:

 Ten Have

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 dood, ouders, rouwen, afscheid nemen

 Prijs: €

 9,90

 

 

Dit boekje past in een reeks met onderwerpen die te maken hebben met ziekte, doodgaan, afscheid nemen en rouwen. Het is bedoeld om informatie te geven over alles wat met doodgaan te maken heeft.
Stap voor stap bewandelt de auteur de moeilijke weg van ziek worden tot doodgaan. Bij het begin wordt mama of papa ziek, waarbij al snel de vraag komt: ’Waarom wordt mijn mama of papa ziek?’. Er wordt gekeken naar wie je kan helpen en welke gevoelens bij jou kunnen opduiken, en ook welke zorgen. Wat kunnen de dokters doen, vraag je je af, maar ook wil je weten wat je zelf kan doen. En dat is heel wat. Als mama of papa dan toch doodgaat, wat dan?

In duidelijke, vlotte taal probeert de auteur deze onderwerpen aan te brengen. Ze last geregeld enkele vragen in die de lezers zelf kunnen invullen, er is plaats voorzien in het boek. De nadruk wordt gelegd op het zoeken naar een vertrouwenspersoon, iemand die je alles kan vertellen en die je raad mag geven. Het geheel komt geruststellend over, het is belangrijk dat je je niet suf piekert maar dat je hulp zoekt. Na de behandelde onderwerpen volgen nog tips, dingen die kunnen helpen en informatie die je op de computer kan vinden. Die info is alleen voorzien van Nederlandse adressen. Je vindt ook nog een handige boekenlijst voor kinderen en een voor volwassenen. Dit boekje is zeker een handig hulpmiddel bij het bespreekbaar maken van een naderende dood. Het biedt volwassenen steun om dit moeilijke onderwerp bij kinderen aan te brengen. Kinderen die het zelf lezen zullen al heel wat vragen van zich af kunnen zetten en weten waar ze hulp kunnen vragen. Dit biedt een steun in moeilijke tijden. 

 

Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:17 januari, 2006