Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Vampiraten: demonen van de oceaan

 Reeks:

 

 Auteur:

 Justin Somper

 Aantal blz.

 253

 Illustrator:

 (omslag) Bob Lea

 ISBN:

 90-261-3148-8

 Uitgever:

 Piramide

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Lucien Duzee

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 piraten, vampiers, tweelingen, vriendschap

 Prijs: €

 12,50

 

 

De tweeling Grace en Connor wonen bij hun vader, die vuurtorenwachter is. Hij zingt voor hen dikwijls een oud vampiratenlied. Als hij overlijdt verliezen ze alles. Ze kiezen het ruime sop, maar een storm verbrijzelt hun boot. Grace en Connor belanden in het water en verliezen elkaar uit het oog. Terwijl Connor door een piratenschip wordt opgepikt, komt Grace op een erg vreemd schip terecht: overdag is het er doods, maar ’s nachts komt het schip tot leven met wel erg bizarre passagiers. Connor, die een uitstekend piraat wordt, blijft geloven dat Grace nog leeft tegen alle logica in. Maar hoe kan hij haar vinden?

De auteur vermengt oude en hedendaagse elementen door elkaar. Zo stevent het zeilschip van de piraten met zijn kanonnen naar een piratentaverne waar neonlampen branden en heeft Grace een duikershorloge terwijl ze op een middeleeuws galjoen rondvaart. Maar deze mengeling doet geen afbreuk aan dit originele verhaal. Het verhaal heeft een behoorlijke vaart en wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Grace en Connor, zodat de lezer meer weet dan de jongeren zelf. De piraten zijn uiterst sympathiek en helemaal niet bloeddorstig en de vampiers op het vampiratenschip hebben een bijzondere vorm van overleven gevonden en sommigen komen bijzonder ‘menselijk’ en vriendelijk over.
De gebruikte taal is gemakkelijk al zijn in de vertaling enkele moeilijke woorden geslopen die een frons in het voorhoofd van de beoogde lezers zal veroorzaken.
Uiteindelijk doet de kaft en de titel een schrikwekkender verhaal uitschijnen, terwijl het een heel vermakelijk en grappig verhaal geworden is, dat vlot leest en voor een hele tijd ontspannen leesplezier zorgt. Het slot doet vermoeden dat er nog meer zal volgen.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:16 januari, 2006